Linkovi

Britanija: Rusija možda spremna da puca u svoje vojnike koji se povlače ili dezertiraju


Ruski mobilisani rezervisti stoje dok čekaju voz na željezničkoj stanici u Prudboju, u oblasti Volgograd, 29. septembra 2022.
Ruski mobilisani rezervisti stoje dok čekaju voz na željezničkoj stanici u Prudboju, u oblasti Volgograd, 29. septembra 2022.

Rusija je možda spremna da puca na svoje vojnike koji se povlače ili dezertiraju u Ukrajini, navodi se u dnevnom izvještaju britanskog Ministarstva odbrane o ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Zbog niskog morala i nevoljnosti da se bore, ruske snage su vjerovatno počele da raspoređuju 'trupe za barijere' ili 'blokirajuće jedinice'", navodi se u obavještajnim podacima od petka.

"Ove jedinice prijete da će pucati na sopstvene vojnike koji se povlače kako bi iznudili ofanzivu i korištene su u prethodnim sukobima od strane ruskih snaga", stoji u objavi.

"Nedavno su ruski generali vjerovatno željeli da njihovi komandanti upotrijebe oružje protiv dezertera, uključujući eventualno odobrenje vatre kako bi se ubili takvi prekršioci, poslije upozorenja", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane. "Generali su također vjerovatno željeli da zadrže odbrambene pozicije do smrti."

Taktika pucanja na sopstvene dezertere, navodi Ministarstvo, "vjerovatno svjedoči o niskom kvalitetu, niskom moralu i nedisciplini ruskih snaga".

XS
SM
MD
LG