Linkovi

Velika Britanija: Ofanziva ruskih "cyber vojnika" na zapadne lidere


ARHIVA - Tornjevi Kremlja, u Moskvi, Rusija, 7. maja 2020. (Foto: AP/Pavel Golovkin)
ARHIVA - Tornjevi Kremlja, u Moskvi, Rusija, 7. maja 2020. (Foto: AP/Pavel Golovkin)

Ruski "cyber vojnici" pokrenuli su novu ofanzivu protiv stranih lidera, ciljajući platforme društvenih mreža velikom kampanjom dezinformacija kojom nastoje da legitimišu invaziju na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje koje finansira Velika Britanija.

Plaćeni operativci koji rade iz fabrike u Sankt Peterburgu koriste aplikaciju za razmjenu poruka Telegram da regrutuju i koordiniraju pristalice koji zatim preplavljuju naloge kritičara Kremlja na društvenim mrežama komentarima koji podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Takozvana "fabrika trolova" razvila je nove tehnike da izbjegne otkrivanje od strane platformi društvenih mreža, objavljujući komentare i pojačavajući sadržaj u korist Kremlja, koji kreiraju legitimni korisnici, umjesto da stvara sopstveni sadržaj, saopštio je Forreign Office. Tragovi njihove aktivnosti pronađeni su na osam platformi društvenih mreža, uključujući Telegram, Twitter, Facebook i TikTok.

Operacija je ciljala političare i širu publiku u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju, saopštio je Forrreign Office. Vjeruje se da akcija ima veze sa Jevgenijem Prigožinom, kojeg su i SAD i Britanija sankcionisale zbog finansiranja onlajn operacija uticaja Kremlja.

"Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive 'farme trolova' napadaju naše online prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu", rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus u saopštenju. "Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je upozorila međunarodne partnere i nastaviće da blisko sarađuje sa saveznicima i medijskim platformama kako bi podrila ruske informativne operacije".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG