Linkovi

Brisel i Vašington pooštravaju sankcije Rusiji


SAD i EU će dodatno pojačati sankcije protiv Rusije, odnosno njenog finansijskog, energetskog i sektora odbrane. Sankcije će pojačati pritisak na Vladimira Putina da prekine podršku pro-ruskim separatistima i obustavi ruski angažman u Ukrajini.

Predsjednik Obama je u saopštenju u četvrtak objavio da zapad "implementira nove mjere u svjetlu akcija Rusije koje su usmjerene na dalju destabilizaciju Ukrajine, uključujući prisustvo jako naoružanih ruskih snaga u Uktajini.

Bijela kuća će detalje novih sankcija objelodaniti u petak.

U međuvremnu su se stalni predstavnici evropskih država u Briselu saglasili da se Rusiji uvede novi, još oštriji krug sankcija, najavljen tokom nedavnog samita NATO u Velsu.

Sankcije, koje proširuju crnu listu Putinovih saradnika i državnih ruskih kompanija koje od sada ne mogu posudjivati novac na evropskom finansijskom tržištu, se mogu, naglašeno je, suspendovati, modifikovati ili potpuno ukinuti svakog trenutka ukoliko Rusija pokaže znakove kooperativnosti.

Nakon što su se jutros telefonski dogovarali predsjednik Evropskog savjeta, Van Rompuj, francuski predsjednik, njemačka kancelarka, britanski i italijanski premijer, stalni predstavnici evropskih država su danas u Briselu donijeli konačnu odluku - usvojen je novi , još oštriji krug sankcija Rusiji, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom listu EU. Riječ je o sankcijamma najavljenim na nedavnom NATO samitu u Velsu, a koje su prolongirane kako bi se Moskvi dalo vremena da pokaže kako zaista želi mirno rješenje ukrajinske krize.

Od danas je još više otežan pristup evrpskom finansijskom tržištu nekim od ruskih kompanija u državnom vlasništvu, kao što je proširena i crna lista Putinovih saradnika. Donoseći ovu odluku, Evropljani ukazuju kako se sankcije mogu ukinuti onog trenutka kada se prepozna zaokret u ruskoj politici prema Ukrajini. Do tada, nova 24 imena su dodata crnoj listi , kompanije iz oblasti energije i odbrane su izgubile momgućnost da na evropskom tržištu posudjuju novac a ozbiljna revizija situacije je najavljena za kraj ovog mjeseca - ukoliko Moskva zaista želi mir i povuče sve jedinice iz Ukranjine, a NATO tvrdi da ih tamo ima još najmanje hiljadu, sankcije se mogu djelimično ili u cjelosti ukinuti.

Sa druge strane, zvaničnici NATO ukazuju - ukrajinska kriza, ponašanje Rusije u njoj i posebno najnovije najave oštrog povećanja i modernizacije arsenala oružja, čine da odnosi NATO-Rusija više nikada neće biti kao što su bili.

"Mislim da sada započinjemo veoma komplikovane odnose izmedju Zapada i Rusije. Jutros sam čitao članak kako predsjednik Putin preuzima punu kontrolu još jednog aspekta ruskog društva - vojno- industrijskog kompleksa. Govore o osnaženju nuklearnog potencijala, testiraju nove projektile. Vjerujem da je sada jasno shvatanje vojnih saveznica da i kada prestanu neprijateljstva u Ukrajini, što će se, nadam se, uskoro i desiti, da se stvari neće vratiti u nekadašnje normalno stanje...", konstatovao je zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO, Džejms Apaturaj.

U svakom slučaju, NATO nema namjeru da oružjem oprema ukrajinske snage - postoje dugoročni projekti saradnje i ombučavanja, ali bez direktnog učešća Alijanse u aktuelnim prilikama.

A Evropljani?

"Spremamo se da aktiviramo Sporazum o pridruživanju i o tome će naredne sedmice glasati Evropski parlament. Pomoći ćemo Ukrajini da pripremi oktobarske izbore i ostajemo zabrinuti zbog ekonomske situacije jer sve dok je ekonomija krhka, a to je trenutno slučaj sa Ukrajinom, ne možemo govoriti o dugoročnoj stabilnosti države", kaže zamjenik generalnog sekretara Evropskog servisa za spoljne poslove, Maciej Popovski.

U svakom slučaju, rješenje ukrajinske krize je još daleko - nadu daje održavanje primirja što bi trebalo da otvori prostor za dogovor unutar zemlje - sve ostalo bi , barem na papiru, trebalo da bude lakše od toga.

XS
SM
MD
LG