Linkovi

Brisel izlaže plan za izgradnju evropske odbrambene industrije


Izvršni ogranak Evropske unije objavio je u utorak prijedlog koji ima za cilj pojačati sposobnost odbrambene industrije bloka da odgovori na rat u Ukrajini, rusku agresiju i strah od slabljenja transatlantskog angažmana Sjedinjenih Država.

Dvadeset sedam država članica EU još uvijek treba da potpiše prijedloge.

Plan Evropske komisije podstakao bi zajedničke evropske nabavke za odbranu i domaću proizvodnju, tako da će više od jedne trećine odbrambene potrošnje EU koristiti državama članicama. Upravo sada, na primjer, značajan dio materijala EU isporučen Ukrajini za njen rat protiv Rusije proizveden je u Sjedinjenim Državama.

Brisel također razumije da su godine sigurnosti nakon hladnog rata završene.

Danas je Evropa u opasnosti, rekao je visoki predstavnik evropske spoljne politike Josep Borrell.

"Mir više nije dat, nažalost rat je na našim granicama", rekao je on. "A ruski agresivni rat donio je veliki osjećaj hitnosti za jačanje naših industrijskih odbrambenih kapaciteta."

Komisija želi izdvojiti oko 1,6 milijardi dolara do 2027. za podršku svom planu. Slaže se da ni na koji način neće ispuniti svoje ambiciozne ciljeve. Prema jednoj procjeni Komisije, potrebno je izdvojiti više od 100 milijardi dolara da bi odgovaralo odbrambenoj industriji Washingtona.

Početna investicija, rekla je potpredsjednica Evropske komisije Margrethe Vestager, djelovala bi kao poticaj.

"Prava sredstva za jaču odbranu dolaze od država članica, a ta sredstva će se povećavati u godinama koje dolaze", rekla je Vestager. "Dakle, ono što možemo učiniti ovdje je da omogućimo da se ta sredstva troše na bolji način, da dobijemo veću vrijednost za novac i da se više, relativno govoreći, troši i u Evropi."

Zemlje EU konačno poništavaju decenije smanjivanja investicija u odbranu. Očekuje se da će mnogi koji su također članovi NATO-a ispuniti cilj alijanse o potrošnji od 2 posto BDP-a ove godine.

U međuvremenu, ukrajinske snage se bore — a neki evropski lideri strahuju da bi Evropa mogla biti sljedeća meta Rusije.

Također raste zabrinutost da bi se podrška Washingtona NATO-u i Kijevu mogla smanjiti ako se Donald Trump vrati na dužnost.

"Moramo izgraditi odbrambenu industriju, očigledno", rekao je francuski sigurnosni analitičar Francois Heisbourg. "Ali stvari idu brže od vremena koje je potrebno za izgradnju odbrambene industrije."

Države članice EU još uvijek moraju dati zeleno svjetlo na prijedloge Komisije — a očekuje se da će to potrajati.

XS
SM
MD
LG