Linkovi

Teme

Briselske glavobolje zbog Mađarske i Poljske

Mr Charles MICHEL, President of the European Council. Video conference of the members of the European Council Roundtable (19/11/20)

Pregovori o budžetu Evropske unije redovno prolaze kroz napeta usaglašanja među zemljama članicama, koje su nerijetko imale nesuglasice oko načina kako rasporediti sredstva od budžeta. Međutim, nikad do sada razlog za neusvajanje budžeta nisu bile upravo one vrijednosti na kojima se temelji evropska porodica, a što je razlog zbog kog su Mađarska i Poljska, koje je potom podržala i Slovenija, blokirale usvajanje budžeta dogovorenog polovinom godine.

Šta predstoji?

Veto se ne može oboriti, tako da se pregovori nastavljaju sve dok se ne postigne puna saglasnost, koja je o budžetu inače postignuta još u junu, ali je izostala formalna konačna odluka.

Blokirano je usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira za period 2021-2027. koji se pregovara periodično i određuju se prioriteti za trošenje sredstava. Proces finansiranja EU se ne prekida, pošto je budžet za predstojeću 2021. je već usvojen.

Šta je prethodilo?

Nakon istorijskog dogovora u julu, koji je uslijedio nakon maratonskih pregovora, EU se složila o budžetu i paketu oporavka od svega 1,82 milijardi eura koji je obuhvatio preuzimanje kolektivnog duga.

Mađarska i Poljska su sada stavile veto na formalnu finalizaciju ovog paketa zato što se protive novom mehanizmu koji bi omogućio EU da presječe sredstva onim zemljama članicama za koje se utvrdi da krše principe vladavine zakona.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija država predsjedava Evropskom unijom do 31. decembra, je najavila nastavak pregovora sa Budimpeštom i Varšavom, ali nije dala naznake da će popustiti po pitanju mehanizma o vladavini zakona.

German Chancellor Angela Merkel attends a virtual news conference at the chancellery in Berlin, Germany, Nov. 10, 2020.
German Chancellor Angela Merkel attends a virtual news conference at the chancellery in Berlin, Germany, Nov. 10, 2020.

Naime, fokus spora među državama članicama EU je mehanizam koji bi omogućio da se obustavi finansiranje državama članicama u kojima su njene vrijednosti “potpkopane ili ugrožene”, uključujući nezavisnost pravosuđa.

Mađarska i Poljska su dvije članice EU koje su već godinama predmet rasprave u evropskim institucijama zbog stanja u demokratiji i vladavine prava, uključujući ovde nezavisnost pravosuđa, slobodu izražavanja i korupciju.

Evropski parlament je još 2018. pozvao Savjet EU da deluje kako bi spriječio poljske i mađarske vlasti da “krše temeljne vrijednosti” EU.

Kako EU štiti kršenja ljudskih prava?

Član 7. Sporazuma EU predviđa da Savjet EU može utvrditi da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU u dotičnim zemljama. Prema istom članu, to bi moglo u kasnijoj fazi dovesti do sankcija, poput suspenzije glasačkih prava u Savjetu. Međutim, ne postoji mehanizam koji bi omogućio privremenu ili potpunu suspenziju članstva.

Evropska komisija je 30. septembra izašla sa izvještajem o vladavini prava u kojem se ocijenilo da Mađarska i Poljska ne ispunjavanju osnovne demokratske standarde. Zbog ovog izvještaja, mađarski premijer Viktor Orban je zatražio razrješenje Vere Jurove, evropske komesarke nadležne za evropske vrijednosti i autora izvještaja.

Viktor Orban Prime Minister of Hungary attends a news conference following talks with his counterparts from central Europe's Visegrad Group in Lublin, Poland, Sept. 11, 2020.
Viktor Orban Prime Minister of Hungary attends a news conference following talks with his counterparts from central Europe's Visegrad Group in Lublin, Poland, Sept. 11, 2020.

Poljska i Mađarska su skoro usamljene, ali ne bez potpune podrške. Na njih se oslanjaju samo one zemlje članice EU čije vlasti dijele iste “vrijednosti”. Naime Slovenija je nedavno izašla u susret prigovorima Varšave i Budimpešte.

Zašto je Janša podržao Mađarsku i Poljsku?

Slovenački premijer Janez Janša je u pismu koji je uputio predsjedniku Savjeta EU Charlesu Michelu osudio mehanizam koji vezuje davanje financijskih sredstava za poštovanje vladavine prava. Prema Janšinim navodima iz ovog pisma, “samo nezavisno sudsko tijelo može da kaže šta je vladavina prava, ne politička većina".

Blokada usvajanja budžeta koji obuhvata i paket oporavka zbog posljedica korona virusa dolazi upravo u trenutku kada se najstariji kontinent suočava sa drugim talasom pandemije COVID-19 koji je ozbiljno pogodio ekonomiju.

Janez Jansa
Janez Jansa

Kako do izlaza iz krize?

Najviši zvaničnici EU obećavaju da će nastaviti sa intenzivnim pregovorima u cilju pronalaska rješenja, međutim malo je vjerovatno da će dogovor biti postignut u nekom skorijem roku, jer je malo vjerovatno da će preostale 24 države popustiti u zahtjevima da se moraju ispoštovati suštinske vrijednosti, a još manje se može povjerovati da će Mađarska i Poljska ubrzo popraviti stanje oko vladavine prava.

Drama oko evropskog budžeta pokazuje koliko je teško postići uslove da bi postao dio EU porodice, ali da ih više ne moraš slijediti, od trenutka kad postaneš dio bloka. Postupanjem Mađarske i Poljske, upravo nedisciplinirane države sada kazne sve ostale koji nastoje da zadrže vrijednosti na kojim se temelji Evropska unija.

See all News Updates of the Day

Karijera Diega Maradone, usponi i padovi

Diego Armando Maradona

Diego Maradona bio je arhetipski problematični genij, igrač koji je pobjeđivao svijet, čiji su život i karijera dostigli najljepše visine, ali i padali u najmračnije dubine.

Maradona, koji je umro u srijedu u dobi od 60 godina, postao je globalna ikona nakon što je vodio Argentinu na Svjetskom prvenstvu 1986. godine, ali nije bio čisti idol poput Pelea i nije pokušavao sakriti svoju vatrenu osobnost i mnoge poroke.

"Ja sam crn ili bijel, nikada u životu neću biti siv", rekao je jednom.

Maradona je bio nizak, moćan i brz. Također je bio žestok i pronicljiv natjecatelj koji je odbijao da bude zastrašen iako su mnogi protivnici pokušavali. Iznad svega bio je uzvišeno i maštovito vješt.

"Nijedna lopta nikad nije imala bolje iskustvo nego kad mu je bila uz lijevu nogu", rekao je njegov suigrač iz Argentine Jorge Valdano.

A soccer fan kisses a poster of Diego Maradona at the entrance of the Boca Juniors stadium, known as La Bombomera, in Buenos Aires, Argentina, Nov. 25, 2020.
A soccer fan kisses a poster of Diego Maradona at the entrance of the Boca Juniors stadium, known as La Bombomera, in Buenos Aires, Argentina, Nov. 25, 2020.

Međutim, dok se Maradona pamti po majstorskoj smirenosti sa loptom, bio je poznat i po čestom nedostatku kontrole kako na terenu tako i izvan njega. Borio se s ovisnošću, posebno o kokainu, i sa svojom težinom.

Diego Armando Maradona rođen je 30. oktobra 1960. u Lanusu, tik pred Buenos Airesom, a odrastao je u jednom od najsiromašnijih područja argentinske prijestolnice.

Diego Maradona
Diego Maradona

Za Argentinos Juniors debitirao je neposredno prije svog 16. rođendana, a za Argentinu sa 16 godina u februaru 1977.

Karijeru mu definira Svjetski kup, četvorka u kojoj je igrao i ona koja mu je nedostajala.

"Imam dva sna", rekao je Maradona argentinskoj televiziji sa 17 godina. "Moj prvi san je igrati na Svjetskom prvenstvu. A drugi san je osvojiti ga."

Menadžer Cesar Luis Menotti izostavio je "El Pibe de Oro" (zlatno dijete) iz svoje momčadi 1978. Argentina, domaćin, prvi je put pobijedila u natjecanju.

Sljedeće godine, pod Menottijem, Maradona je vodio Argentinu do pobjede na Svjetskom kupu za igrače do 20 godina u Japanu, osvojivši Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira.

Njegov debi na Svjetskom prvenstvu za seniore 1982. u Španjolskoj prošao je loše. Odbrana su se prema Maradoni surovo ophodili i završio svoj turnir crvenim kartonom zbog odmazde jer je Argentina, koja je već eliminirana, izgubila od Brazila.

'Božja ruka'

Vraća se četiri godine kasnije, vodeći svoju zemlju do pobjede u Meksiku i turnir učinivši svojim.

U finalu je Maradona namjestio pobjednika u 86. minuti protiv Zapadne Njemačke. Dva puta je zabio u polufinalu protiv Belgije, savladavši četiri braniča za sekundu.

No, utakmica koja je definirala turnir, a možda i njegovu međunarodnu karijeru, bila je četvrtfinalna pobjeda 2:1 nad Engleskom, u kojoj je postigao dva gola koja će se zauvijek pamtiti - iz vrlo različitih razloga.

U 51. minuti, kad je Peter Shilton posegnuo da uhvati loptu, Maradona, nekih sedam centimetara niži, skočio je uz njega i spretnošću koja je zavarala oko, probacio loptu kroz ruke golmana Engleske i ona je ušla u mrežu.

Nakon utakmice, Maradona je rekao da je zabio "malo glavom Maradone i malo božjom rukom".

Četiri minute kasnije, Maradona je pokupio loptu na svojoj polovici, pobijedio šest igrača Engleske, uključujući Shiltona, prije nego što je zabio gol. FIFA ga je kasnije prozvala "Gol stoljeća".

Godine 1990. u Italiji, gotovo nepokretan zbog ozljede toliko udarca lijevog gležnja, Maradona je obrambenu i ograničenu argentinsku momčad usmjerio do finala iako su pobijedili u samo dvije utakmice i postigli samo pet golova.

U strašnom finalu igra Andreasa Brehmea za Zapadnu Njemačku trebala je penal u 85. minuti da se ovaj put izvuče od Maradonine ekipe.

Četiri godine kasnije u Sjedinjenim Državama činilo se da je Maradona oporavljen. Zabio je protiv Grčke i slavio trkajući se kako bi vrisnuo u TV kameru, uznemirujuću mješavinu radosti, olakšanja i bijesa.

Ali svoje posljednje Svjetsko prvenstvo završio je kao i prvo, prerano. Nakon što je Argentina pobijedila Nigeriju u drugoj utakmici skupine, Maradona je pao na testu za efedrin i izbačen je s turnira.

Sličan obrazac divljih padova obilježio je Maradoninu klupsku karijeru.

Maradona se 1981. preselio u klub za koji je navijao, Boca Juniors, i sljedeće sezone osvojio je svoj jedini naslov argentinske lige.

U Barcelonu je otišao za svjetski rekord u zaradi 1982. Pobijedio je Copa Del Rey u svojoj prvoj sezoni, ali klub je završio tek četvrti u ligi.

Propustio je veći dio sezone nakon što mu je Andoni Goikoetxea iz Athletic Bilbaa slomio gležanj, a kad je Barca izgubila od Bilbaa u finalu kupa te godine, Maradona je započeo spektakularnu masovnu tučnjavu, oborivši četiri protivnika.

Suočavajući se sa zabranom u Španjolskoj, Maradona se preselio u Napoli, postavši prvi igrač koji je dva puta srušio svjetski rekord u transferu.

Njegova blistava igra transformirala je klub iz siromašnog, izrugivanog grada i dovela ih do njihove jedine dvije titule u Serie A.

U vihoru od sedam godina dobio je vanbračno dijete, sprijateljio se s lokalnom mafijom i neprijateljima poreznika. Pao je i duboko u ovisnost o kokainu. Njegovo burno vrijeme u Italiji učinkovito je završilo u travnju 1991. kada je bio pozitivan na kokain i dobio zabranu igranja od 15 mjeseci.

Igračku karijeru završava s jednom sezonom u Sevilli, jednom u Newellovim Old Boysima i dvije u svojoj voljenoj Boci.

Igrač stoljeća

Tijekom sljedeća dva i pol desetljeća imao je šest kratkih i neuspješnih poslova upravljajući klubovima u Argentini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Meksiku, te također dvije vatrene godine kao trener Argentine, 2008-10.

Iako je Argentina pretrpjela rekordni poraz od skromne Bolivije sa 6:1 u kvalifikacijama, a Maradona je krajem 2009. zabranjen na dva mjeseca zbog opscene tirade sa novinarima, ipak je vodio momčad na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi gdje su pobijedili u njihovoj skupini prije nego što ih je Njemačka u četvrtfinalu razbila s 4:0.

Sve to vrijeme nastavili su se Maradonini problemi van terena.

U nekoliko je navrata išao na odvikavanje od droge. Kad je napustio kokain, umjesto toga pio je, pušio i pretjerano jeo te završio u bolnici 2007. godine.

Bio je gorljivi pristaša kubanskog čelnika Fidela Castra, čiju je sliku tetovirao na nozi, i venezuelskog vođe Huga Chaveza.

FIFA je 2000. godine organizovala internetsku anketu Player of the Century. Maradona je dobio 54% glasova, Pele je bio drugi sa 18%. FIFA ih je proglasila zajedničkim pobjednicima.

Maradona se oženio svojom dugogodišnjom djevojkom Claudijom Villafane 1984. Imali su dvije kćeri, Dalmu i Gianinnu, i razveli se 2004. godine.

Imao je i sina Diega Juniora, rođenog u Napulju 1986. godine, iako je očinstvo priznao tek 2004. godine.

Ponovo raste nezaposlenost u SAD

Koverte programa pomoći Sekretarijata za ekonomske mogućnosti Floride.

Broj nadoknada za nezaposlene u Sjedinjenim Državama je ponovo u porastu, i povećao se u odnosu na prethodnu sedmicu, drugu nedjelju zaredom, saopštio je Sekretarijat za rad.

Nedavni nagli rast broja slučajeva koronavirusa predstavlja novu prijetnju najvećoj svjetskoj ekonomiji a ukupno 778.000 nezaposlenih radnika je podnijelo nove prijave za nadoknade, što je 30.000 više u odnosu na prethodnu nedjelju.

To je šesta uzastopna nedjelja da je broj nezaposlenih bio ispod 800.000 ali je ostao iznad najviše brojke zabilježene od 1960-ih pa do početka pandemije. To je takođe prvi put od jula da je broj zahtjeva porastao nedjelju za nedjeljom.

Ukupno 6,1 milion radnika je i dalje nezaposleno, što znači da je stopa nezaposlenosti u novembru već drugu nedjelju 4,1%, saopštio je Sekretarijat za rad.

Ovakva stopa nezaposlenosti je značajno poboljšanje u odnosu na najnižu stopu od početka pandemije - 14,7% u aprilu. Međutim, sa po milion novih slučajeva koronavirusa nedjeljno u posljednje dvije nedelje, guverneri i lokalne vlasti uvode nove restrikcije na poslovne aktivnosti, nakon što su slične mjere ukinuli prije mjesec dana kada se činilo da je virus oslabio.

Nove restrikcije mogle bi da znače da će još više američkih radnika biti otpušteno narednih nedjelja, kako prodavnice smanjuju radno vrijeme, restorani se zatvaraju a umjetnički centri otkazuju predstave i koncerte uživo. Hladnije zimsko vrijeme u SAD takođe znači manje skupova na otvorenom.

Brojni zdravstveni stručnjaci pozivaju Amerikance da ostanu kod kuće ove nedjelje uoči praznika Dana zahvalnosti, kada milioni ljudi putuju da bi posjetili rođake. Mnogi su poslušali savjet ali milioni nisu - zbog čega su aerodromi širom zemlje prepuni ove nedjelje.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden saopštava sastav svog kabineta u Vilmingtonu u Delaveru, 24. novembra 2020.
Novoizabrani predsednik Džo Bajden saopštava sastav svog kabineta u Vilmingtonu u Delaveru, 24. novembra 2020.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden pozvao je da se usvoji novi paket pomoći pogođenima koronavirusom do kraja godine, tri nedjelje prije nego što bude inaugurisan 20. januara. Takva mjera bi uključila novu rundu čekova na 1.200 dolara većini odraslih Amerikanaca i djelimično obnavljanje federalne pomoći nezaposlenima, povrh manje velikodušne pomoći koju im dodjeljuju pojedinačne države.

Međutim, sudbina takvog zakona je, u najboljem slučaju, neizvjesna i možda on neće biti usvojen prije nego što Biden stupi na položaj. Demokratski i republikanski članovi Kongresa ne slažu se oko iznosa pomoći i pitanja kome tačno treba da bude namijenjena. Demokrate žele veliku pomoć državama i lokalnim vladama, republikanci to žele u znatno manjoj mjeri.

Sekretarijat za trgovinu je prije mjesec dana objavio da se američka ekonomija povećala po godišnjoj stopi od 33,1% od jula do septembra, a u srijedu je potvrdio tu brojku. Američka ekonomija se u periodu od aprila do juna smanjila za 31,4% kako je prvi talas pandemije koronavirusa udario zemlju.

neki potrošači su prestali da kupuju u prodavnicama ili jedu u restoranima
neki potrošači su prestali da kupuju u prodavnicama ili jedu u restoranima

Međutim, analitičari vjeruju da će se američki ekonomski rast usporiti u posljednjem tromjesečju godine, posebno ako se restrikcije za firme povećaju, kao što je novo ograničenje broja gostiju u restoranima.

Vladini zvaničnici nisu bili spremni da poslovne aktivnosti ograniče kao što su u radili u periodu od marta do juna. Međutim, kako se virus širi, neki guverneri koji su odbijali da uvedu restrikcije sada uvode nove mjere.

Pored toga, neki potrošači su prestali da kupuju u prodavnicama ili jedu u restoranima, a mnogi događaji u domenu zabave su otkazani već mjesecima, što doprinosi stopi nezaposlenosti.

Trump pomilovao bivšeg savjetnika koji je lagao o umiješanosti Rusije u izbore

ARHIVA - Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flynn i njegova advokatica Sidney Powel izlaze iz federalnog suda u Washingtonu 24. juna 2019.

Predsjednik Donald Tuamp je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina (Michael Flynn), i u posljednjim danima svoje administracije kritikovao istragu Rusije, za koju svo vrijeme tvrdi da je politički motivisana.

"Velika mi je čast da saopštim da je general Majkl T. Flin dobio puno pomilovanje", napisao je Trump. "Čestitke generalu Flinu i njegovoj divnoj porodici. Znam da ćete sada imati zaista fantastičan Dan zahvalnosti!"

Flin je drugi Trumpov saradnik osuđen u okviru istrage Rusije koji je dobio pomilovanje. Predsjednik je, takođe, skratio kaznu dugogodišnjem saradniku Rodžeru Stounu samo nekoliko dana prije nego što je trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu.

To je dio pokušaja da se ukinu rezultati istrage koja je godinama bacala sjenku na njegovu administraciju i dovela do krivičnih optužnica protiv šestoro Trumpovih saradnika.

Predsjednikovim pomilovanjem se ukida krivični postupak protiv Flina upravo u trenutku kada je federalni sudija razmatrao da li će da uvaži zahtjev Sekretarijata za pravosuđe da odbaci tužbu protiv Flina, uprkos sopstvenom priznanju generala da je lagao FBI o svojim kontaktima sa Rusima.

Dok Trump privodi kraju svoj mandat u Bijeloj kući, njegov potez će vjerovatno izazvati entuzijazam pristalica koje su pomno pratile Flinov slučaj i podržavale penzionisanog generala, koga su videle kao žrtvu nepravednog sudskog progona. Sam Trump je više puta srdačno govorio o Flinu, iako su ga članovi tima specijalnog tužioca Roberta Malera veličali kao uzornog saradnika u istrazi veza između Rusije i Trampove kampanje 2016.

Pomilovanje je posljednji korak u slučaju koji je imao brojne obrte tokom protekle godine, nakon što je Sekretarijat za pravosuđe naglo odustao od procesa protiv Majkla Flina, tvrdeći da FBI nikada nije ni trebalo da ga ispituje, da bi zatim federalni sudija Emet Saliven odbio taj zahtjev i postavio spoljnog savjetnika, bivšeg sudiju, da iznosi argumente protiv vladinog zahtjeva.

Zatim je odluku tročlane komisije kojom se Salivenu naređuje da odbaci slučaj poništio apelacioni sud u punom sastavu, koji je vratio pitanje Salivenu na razmatranje. Na pretresu u septembru, Flinova advokatica Sidni Pauel rekla je sudiji da je razgovarala o Flinovom slučaju sa Trumpom ali je takođe rekla da ne želi pomilovanje - navodno zato što je željela da Flina sud oslobodi krivice.

Pauel je proteklih nedelja skrenula pažnu javnosti kao "lice" Trumpovih pokušaja da preokrene rezultate izbora na kojima je izgubio od novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena, ali se Trampov pravni tim kasnije distancirao od nje, nakon što je iznijela seriju nepotvrđenih tvrdnji o zavjeri da se "namjeste" izbori.

Flin je, zahvaljujući Trumpovom pomilovanju, pošteđen eventualne zatvorske kazne, koju je Saliven mogao da izrekne u slučaju da odluči da odbaci zahtjev Sekretarijata za pravosuđe. Zahtjev je u maju, poslije revizije cijelog slučaja, podnio federalni tužilac iz Sent Luisa, koga je imenovao Vilijam Bar, sekretar za pravosuđe.

Flin je priznao da je slagao agente Federalnog istražnog biroa kada je rekao da nije razgovarao sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Sergejem Kisljakom, o sankcijama koje je odlazeća Obamina administracija uvela Rusiji zbog miješanja u izbore. Tokom tog razgovora, Flin je pozvao ambasadora Kisljaka da Rusija bude "umjerena" u odgovoru na sankcije i uvjerio ga da će "moći da imaju bolji razgovor" o odnosima dvije zemlje nakon što Trump postane predsjednik.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin izlazi iz federalne sudnice posle odlaganja izricanja presude u Vašingtonu, 18. decembra 2018.
Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin izlazi iz federalne sudnice posle odlaganja izricanja presude u Vašingtonu, 18. decembra 2018.

Taj razgovor je izazvao uznemirenje FBI-ja, koji je u to vrijeme istraživao da li je postojala koordinacija Trumpovog izbornog štaba i Rusije da bi se izbori okrenuli u Trumpovu korist. Pored toga, zvaničnici Bijele kuće su javno tvrdili da Flin i Kisljak nisu razgovarali o sankcijama.

Međutim, prošlog maja, Sekretarijat za pravosuđe je naglo promijenio stav u slučaju. Saopšteno je da FBI nije imao osnova da ispituje Flina o Kisljaku, kao i da bilo koje izjave koje je eventualno dao nisu bile relevantne za FBI-jevu širu kontraobavještajnu istragu. Sekretarijat za pravosuđe se pozvao na interne bilješke biroa, koje su pokazale da su agenti planirali da nedjeljama ranije privedu kraju istragu Flina.

Flin je smijenjen sa položaja savetnika za nacionalnu bezbjednost u februaru 2017, nakon što je objelodanjeno da je zaista razgovarao o sankcijama sa Kisljakom, kao i da su bivši zvaničnici Obamine administracije upozorili Bijelu kuću da bi mogao da bude predmet ucjene.

Flin je bio jedan od prvih predsjednikovih saradnika koji su priznali krivicu u Malerovoj istrazi, i sarađivao je mjesecima sa istražiteljima. Bio je tako kooperativan da tužioci nisu preporučili zatvorsku kaznu i nagovijestili da bi bili zadovoljni i uslovnom kaznom.

Međutim, na dan kada je trebalo da mu se izrekne kazna, nakon što je sudija Saliven izrekao oštar komentar o njegovom ponašanju, Flin je zatražio da se pretres prekine kako bi mogao da nastavi da sarađuje i dobije blažu kaznu. Poslije toga je angažovao nove advokate, među kojima je bila i Pauel, konzervativna komentatorka i glasna kritičarka Malerove istrage - koja je zauzela stav veće konfrontacije sa vladom.

Advokati su optužili tužioce da su utajili dokumenta i dokaze koji su bili povoljni po Flinov slučaj, i više puta istakli da je jedan od dvoje agenata koji su intervjuisali Flina otpušten iz Federalnog istražnog biroa zbog slanja pogrdnih SMS poruka o Trumpu za vrijeme izbora 2016.

Prvi Bidenov interview nakon izbora: Predsjednik Trump je promijenio svijet

US President-elect Joe Biden speaks during a cabinet announcement event in Wilmington, Delaware, on November 24, 2020.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u utorak, 24. novembra, da je Trumpova administracija već započela kontakt s njegovim tranzicijskim timom, a taj je napor opisao kao "iskren", dan nakon što je savezna agencija objavila da formalno započne tranziciju vlasti.

"Odmah smo se dotaknuli nacionalne sigurnosti", rekao je Biden u ekskluzivnom intervjuu za NBC News.

"Već razrađujemo sastanak s timom COVID-19 u Bijeloj kući. Govorit ćemo o tome kako ne samo distribuirati, već i dobiti cjepivo i mislim da nećemo zaostajati toliko kao što smo ranije mislili."

Dodao je: "I moram reći da je pristup dosad bio iskren - nije dosad bilo nezadovoljstva i ne očekujem da će biti."

Biden, koji je rekao da nije razgovarao izravno s predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je da njegova administracija neće biti "treći Obamin mandat", jer se svijet toliko promijenio tokom Trumpovih godina.

"Suočeni smo s potpuno drugačijim svijetom nego što je bio u administraciji Obame-Bidena", rekao je. "Predsjednik Trump promijenio je krajolik. Prvo je trebala biti 'prvo Amerika'. Bila je to 'sama Amerika'."

Trump je odbio priznati da je izgubio izbore, a njegov pravni tim nastavlja pravnu bitku za poništavanje izbora.

Antony Blinken: Snažan pobornik NATO-a i multilateralnih institucija

Antony Blinken: Snažan pobornik NATO-a i multilateralnih institucija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG