Linkovi

Karnevalska parada u Riju pozvala na zaustavljanje ilegalnog rudarenja u autohtonim predjelima


Slavljenik iz škole sambe Salgueiro nastupa tokom noći karnevalske parade na Sambadromu, u Rio de Žaneiru, Brazil, 12. februara 2024.
Slavljenik iz škole sambe Salgueiro nastupa tokom noći karnevalske parade na Sambadromu, u Rio de Žaneiru, Brazil, 12. februara 2024.

Karnevalski plesači izašli su na najveću pozornicu u Rio de Žaneiru u nedjelju uveče sa svojim licima obojenim crvenom bojom na tradicionalni starosjedilački način, dok su perkusionisti imali ispisano "Rudari napolje" preko kože svojih bubnjeva.

Bio je to dio Salgueiroove škole sambe odavanja počasti Yanomamiju, najvećoj brazilskoj starosjedilačkoj grupi, sa svojim ogromnim plovcima, kostimima i pjesmama zasnovanim na drevnoj kulturi i tradiciji grupe.

"Moj Salgueiro je strijela za ljude u šumi", pjevali su učesnici parade dok su marširali Sambadromom, prenoseći svoju poruku više od 70.000 veseljaka na Sambadromeu i milionima koji su gledali uživo na televiziji. “Šansa koja nam je preostala je autohtoni Brazil.”

Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva pod pritiskom je da ispuni obećanja o iskorenjivanju ilegalnog rudarenja, posebno usred nedavnog nazadovanja napora. Nedjeljna parada dolazi u vrijeme kada Brazil slavi godinu dana otkako je Lula proglasio vanredno stanje za javno zdravlje za narod Yanomami u Amazoniji, koji pate od pothranjenosti i bolesti kao što je malarija kao posljedica ilegalnog rudarenja.

"Naš je vapaj za pomoć iz Brazila i svijeta općenito", rekao je Davi Kopenawa, vođa Yanomami i šaman koji je savjetovao školu sambe, i paradirao sa Salgueirom. “Nadam se da će svijet, nakon što čuje naš poziv, izvršiti pritisak na brazilsku vladu da ukloni sve rudare, razarače naše majke Zemlje, koji prljaju vodu i ubijaju ribu.”

Davi Kopenawa, maše dok škola sambe Salgueiro nastupa tokom noći karnevalske parade na Sambadromeu, u Rio de Janeiru, Brazil, 12. februara 2024.
Davi Kopenawa, maše dok škola sambe Salgueiro nastupa tokom noći karnevalske parade na Sambadromeu, u Rio de Janeiru, Brazil, 12. februara 2024.

Kopenawa je paradirao s pernatim trakama i pokrivalom za glavu, plus ogrlicom od perli koja prikazuje jaguara. Njemu se pridružilo još 13 Yanomamija koji su letjeli širom zemlje kako bi učestvovali u Salgueirovoj paradi. Jedan od prvih čamaca sastojao se od odsječenog debla, s izvođačem koji je prikazivao majku Yanomami koja želi zaštititi svoje dijete dok su se osvajači približavali, a na drugim su bile masivne skulpture Yanomami ljudi.

Kroz ovo odavanje počasti istoriji i kulturi Yanomamija, Salgueiro je nastojao da skrene pažnju na razorne efekte ilegalnog rudarenja na teritoriji Yanomamija, uključujući široko rasprostranjenu kontaminaciju rijeka, glad i bolesti.

Oko 30.000 Yanomamija živi na najvećoj brazilskoj domorodačkoj teritoriji, koja se prostire na više od 9 miliona hektara u sjevernom dijelu amazonske prašume, uz granicu s Venecuelom.

Tri sedmice nakon što je preuzeo dužnost predsjednika, Lula je proglasio vanredno stanje u javnom zdravstvu i poslao oružane snage, ljekare, medicinske sestre i hranu. Ipak, više od 300 Yanomamija umrlo je od različitih uzroka 2023. godine, prema Ministarstvu zdravlja.

Lula je brzo stvorio namjensku međuresornu radnu grupu za borbu protiv ilegalnog rudarenja i 2023. godine, brazilska agencija za zaštitu životne sredine uništila je rekordna 33 aviona pronađena na teritoriji Yanomami ili blizu nje. Agenti su također razbili ili zaplijenili rudarsku opremu, gorivo, motorne pile, Starlink internetske jedinice i kampove. Vladini zvaničnici kažu da su od početka operacije, područja s ilegalnim rudarenjem unutar teritorije Yanomami opala za 85 posto i da se zdravlje Yanomamisa poboljšalo.

Indijanac Yanomami stoji u blizini ilegalnog rudnika zlata tokom operacije brazilske agencije za zaštitu životne sredine protiv ilegalnog vađenja zlata na domorodačkom zemljištu, u srcu amazonske prašume, u državi Roraima, Brazil, 17. aprila 2016.
Indijanac Yanomami stoji u blizini ilegalnog rudnika zlata tokom operacije brazilske agencije za zaštitu životne sredine protiv ilegalnog vađenja zlata na domorodačkom zemljištu, u srcu amazonske prašume, u državi Roraima, Brazil, 17. aprila 2016.

Ali nakon početnog uspjeha operacije, tužioci, organi za provođenje zakona i zaposlenici federalnih agencija za zaštitu okoliša kažu da se ilegalni rudari vraćaju.

“Došlo je do značajnog smanjenja, ali rudarenje nije prestalo. Smatramo da rudari eksploatišu što je više moguće, jer procenjuju da će na kraju morati da odu”, rekao je za AP Jair Šmit, šef zaštite životne sredine u brazilskoj agenciji Ibama.

Schmitt je rekao da su se rudari prilagodili da pobjegnu policiji i satelitskoj detekciji radeći noću, postavljajući kamp ispod krošnje šume i birajući stare rudarske jame umjesto krčenja šume za otvaranje novih.

Humberto Freire, direktor novostvorenog Amazona i jedinice za okoliš federalne policije, rekao je da su policajci također primijetili da su rudari počeli raditi na mnogo manji, zanatski način, te da vladine agencije moraju poduzeti snažnije mjere.

„Trebaju nam, na primjer, zračne snage da efektivno kontrolišu vazdušni prostor iznad zemlje Yanomami. Potrebna nam je mornarica da kontrolišemo protok ljudi na rijekama. Potrebna nam je i vojska da obavi kvalitetan posao”, rekao je Freire. “Federalna policija može učiniti više, oružane snage mogu učiniti više, kao i Ibama i Funai (Agencija za domorodna pitanja)”

Na jednom od krila parade bili su plesači obučeni u tamnozelenu odjeću vojnih uniformi. Slijedio je čamac s dva džinovska vojna šešira sa lobanjama, eksplicitno kritičnim elementom parade.

Lula je rekao da će oružane snage igrati ključnu ulogu u borbi, pružajući logističku podršku i sigurnost javnim radnicima i federalnim agentima na terenu koji kažu da se sve više boje za svoje živote.

Ali nije odgovornost vojske da se uključi u direktnu borbu, prema politikologu João Robertu Martinsu Filhu. Ipak, veliko je pitanje zašto vojska, koja ima tri stalne baze na teritoriji Yanomamija, nije oglasila uzbunu pod Lulinim prethodnikom, Jairom Bolsonarom.

“Bio je skoro masakr nezaštićenog stanovništva. Zašto je vojska dozvolila da se to dogodi umjesto da to osudi ili da se obrati štampi?", rekao je Martins Filho, profesor na Federalnom univerzitetu Sao Carlos, za AP.

"Na izvjestan način, oni su bili saučesnici."

Hrana ,koja će biti isporučena domorodačkom narodu Yanomami, se ispušta iz vojnog transportnog aviona u vojnu bazu Surucucu, u državi Roraima, Brazil, 26. januara 2023. Teška pothranjenost i bolesti, posebno malarija, desetkuju populaciju Yanomami.
Hrana ,koja će biti isporučena domorodačkom narodu Yanomami, se ispušta iz vojnog transportnog aviona u vojnu bazu Surucucu, u državi Roraima, Brazil, 26. januara 2023. Teška pothranjenost i bolesti, posebno malarija, desetkuju populaciju Yanomami.

U pisanom odgovoru AP-u, vojska je navela da su ilegalno rudarenje i zdravstvena kriza na teritoriji Yanomami "kompleksna pitanja koja uključuju pravnu nadležnost različitih vladinih agencija" i da je vojska "uvijek spremna da ispuni svoje strateške misije". ” To uključuje pružanje podrške saveznim agencijama kroz logističke, komunikacijske i obavještajne aktivnosti, poput onih koje se provode na teritoriji Yanomami, navodi se u saopštenju.

Ilegalni avioni su neophodni za transport kopača i opreme do velikih rezervi, kao što je pokazano u istrazi Associated Press-a iz 2022. u državi Roraima, gdje se odvija većina rudarenja koje pogađa Yanomami. Bez neovlaštenih letjelica, zvaničnici i stručnjaci kažu da bi ilegalne rudarske operacije propale.

Nakon što je predsjedničkim dekretom iz januara 2023. godine naređeno zračnim snagama da zatvore zračni prostor iznad teritorije Yanomami, situacija na terenu se značajno poboljšala, rekli su vlasti i starosjedioci za AP.

U pisanom odgovoru AP-u, brazilske zračne snage su navele da patroliraju takozvanom zonom za identifikaciju protivvazdušne odbrane nad teritorijom Yanomami. Prema ovom pravilu, avion može biti oboren zbog nepoštovanja naređenja za promjenu rute. Snage tvrde da je ta mjera dovela do 90% smanjenja ilegalnih letova.

Davi Kopenawa, 66, poglavica naroda Yanomami pozira za fotografiju u Braziliji, Brazil, 25. avgusta 2021.
Davi Kopenawa, 66, poglavica naroda Yanomami pozira za fotografiju u Braziliji, Brazil, 25. avgusta 2021.

“Veoma je efikasna. Pronašli bismo sletne trake, ali ne i avione”, rekao je André Luiz Porreca Ferreira Cunha, federalni tužilac koji nadgleda slučajeve povezane s ilegalnim rudarenjem širom zapadne Amazone.

No, neki na terenu sugeriraju da oružane snage više nisu dovoljno uključene u operacije i da su se kao rezultat toga počeli vraćati ilegalni rudari.

U zajedničkoj izjavi prošlog mjeseca, udruženja koja predstavljaju savezne radnike u pitanjima okoliša i starosjedilaca optužila su oružane snage da "ne ispunjavaju svoju misiju podrške i olakšavanja rada drugih agencija" u borbi protiv ilegalnog rudarenja. Udruženje je tvrdilo da je vojska negirala upotrebu aviona za transport osoblja i opreme, da nije sarađivala u uništavanju rudarske mašinerije i uzletišta i da je umjesto toga zatvorila punktove za punjenje aviona agencije za zaštitu okoliša.

Ferreira Cunha, tužilac, rekao je da su nasilni napadi agenata Ibame i pripadnika federalne policije sve češći, uz neke slučajeve pokušaja ubistava. Državni zdravstveni timovi su također bili na meti i ne mogu – ili ne žele – doći do određenih zajednica, rekao je Júnior Hekurari, član grupe i predsjednik Condisi-Y, lokalnog zdravstvenog vijeća.

"Neki su teško naoružani, zdravstveni timovi su uplašeni", rekao je.

“Ovo vanredno stanje ne može riješiti problem. Treba nam nešto trajno, za sve zajednice”, dodao je Hekurari. “Ako oni (vladine vlasti) ne ostanu, rudari će se vratiti sutra.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG