Linkovi

Brazil: Navijači se opraštaju od Peléa na javnom bdijenju


PELÉ-FUNERAL
PELÉ-FUNERAL

Hiljade ožalošćenih počelo je u ponedjeljak odavati počast Peléu u svečanoj procesiji pored njegovog lijesa na stadionu Vila Belmiro u njegovom rodnom gradu Santosu.

Brazilski nogometni velikan preminuo je u četvrtak nakon borbe s rakom. Trostruki pobjednik Svjetskog kupa bio je 82.

Peléov lijes postavljen je na teren na kojem je postigao neke od svojih najboljih golova. Ožalošćeni su prošli pored njegovog kovčega na stadionu od 16.000 sjedala u blizini Sao Paula. Ondje će se u utorak ujutro služiti katolička misa prije njegova pokopa na obližnjem groblju.

Vila Belmiro bila je ukrašena brazilskim zastavama i majicama s brojem 10 koje su postale popularne nakon što ih je Pelé počeo nositi za Santos i Brazil.

Tribine su se punile buketima cvijeća koje su položili ožalošćeni i poslali klubovi i zvijezde - među njima Neymar i Ronaldo - iz cijelog svijeta dok su razglasi puštali pjesmu pod nazivom "Eu sou Pelé" ("Ja sam Pelé") koja je snimio sam Brazilac.

Obožavatelji su stigli rano kako bi odali počast Edsonu Arantesu do Nascimentu, globalno poznatom kao Pelé.

Među njima je bio i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino koji je novinarima rekao da bi svaka država trebala nazvati stadion po trostrukom pobjedniku Svjetskog prvenstva.

"Ovdje sam s puno emocija, tuge, ali i s osmijehom jer nam je podario toliko osmijeha", rekao je Infantino. "Kao FIFA, odat ćemo počast 'Kralju' i molimo cijeli svijet da poštuje minutu šutnje."

Još jedan obožavatelj i prijatelj u nizu bio je sudac brazilskog Vrhovnog suda Gilmar Mendes.

"Ovo je vrlo tužan trenutak, ali sada vidimo pravo značenje ovog legendarnog igrača za našu zemlju", rekao je Mendes novinarima. “Moj ured ima majice s potpisom Peléa, njegovu sliku kao vratara, također s njegovim potpisom. DVD-ovi, fotografije, njegova velika zbirka.”

Mourners line up to pay their respects to Brazilian soccer legend Pele as he lies in state on the pitch of his former club Santos' Vila Belmiro Stadium, Santos, Jan. 2, 2023.
Mourners line up to pay their respects to Brazilian soccer legend Pele as he lies in state on the pitch of his former club Santos' Vila Belmiro Stadium, Santos, Jan. 2, 2023.

Mendes je također rekao da je Pelé bio skroman čovjek unatoč svojoj globalnoj slavi i da zaslužuje svako priznanje.

Peléov kovčeg bit će nošen ulicama Santosa prije njegova pokopa. Očekuje se da će prisustvovati predsjednik Brazila Luiz Inácio Lula da Silva i drugi uglednici.

Pelé je bio podvrgnut liječenju raka debelog crijeva od 2021. Medicinski centar u kojem je bio hospitaliziran rekao je da je umro od zatajenja više organa kao posljedice raka.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG