Linkovi

Bossa: Šarm Brazila usred Washingtona


U jednom od najpopularnijih dijelova Washington DC-a, nalazi se bar čiji će vas zarazni ritmovi trenutačno prenijeti u Brazil.

Za sve one koje je već uhvatila fudbalska groznica, a koji nisu uspjeli kupiti kartu za Brazil, postoje i drugi načini da se iskusi uzbuđenje i šarm Brazila, a da pri tome ništa ne propustite. U jednom od najpopularnijih dijelova Washington DC-a, nalazi se bar čiji će vas zarazni ritmovi trenutačno prenijeti u Brazil.

Adams Morgan, dio Washingtona sa puno šarenila i međunarodnih restorana i barova, koji je isto toliko raznolik kao i sam grad. Samo nekoliko dana prije nego što u Sao Paolu zvanično započne svjetsko prvenstvo, jedan bar pod imenom Bossa, ističe se nad drugima. Yillah Natalie je menadžerica.

Kada ovdje uđete, osjećate se kao da ste u Brazilu. Mušterije su Brazilci. Toliko je zabavno. Mi plešemo, pijemo caipirinhe. Kao da smo kod kuće u Brazilu, kaže ona.

Brazilci su ponosni na svoju umjetnost pravljenja nacionalnog koktela, caipirinhe. To je mješavina limuna, šećera i likera od fermentirane šećerne trske pod imenom cachaca. Kao šampioni pet svjetskih prvenstava, Brazilci su također jako ponosni na fudbal.

Za sve one koji, kao ja, ne mogu ići u Brazil na svjetsko prvenstvo, sve se dešava ovdje u Bossi. Mi smo spremni, i to ćemo pokazati, ovdje će biti uveliko zabavno sa Brazilcima, i ponovo ćemo osvojiti taj trofej, kaže Yillah Natalie.

Bez obzira da li ste ponosni patriota ili jednostavno znatiželjan posjetitelj, ovdje ima ponešto za svakoga. Na drugom spratu bara, Bossa nudi časove brazilskog plesa iz različitih dijelova zemlje. Zapravo, kada uđete u ovaj bar, možda bi ste mogli, barem na trenutak, pomisliti da se svjetsko prvenstvo održava upravo ovdje.

Ovdje je veoma pozitivna atmosfera. Uveliko brazilska, jer Brazilci su prijateljski raspoloženi, zabavni, pozitivni, otvoreni, kaže Carolina Freitas iz Rio de Janeira.

Prvu stvar koju sam naučila sa sambom, čak i prije nego sam znala šta je, je osjećaj sreće. Morate dozvoliti sami sebi da uživate u muzici i da vam ona bude prvi plesni partner, kaže Demeteris Hale, instruktorica sambe.

Ona je Amerikanka, porijeklom iz Louisiane. Ali u srcu je Brazilka. Ona podučava ples nazvan samba de gafieira, što je varijacija sambe za parove.

Moje jedino pravilo je—osjetite muziku, kaže ona.

Demeteris opisuje muziku kao još jedan međunarodni jezik, jezik koji prevazilazi međunarodne granice i koji uvijek izmamljuje smiješak na licima ljudi.

Kada bih mogla svakoga staviti u avion i ovdje dovesti, to bih uradila. Najbrži put do Brazila je Bossa. Ne treba vam pasoš, ne trebate čekati vizu, kaže ona.

Stoga, ako ne možete odletiti za Brazil ovog mjeseca, možda je najbolja odluka koju možete donijeti da pronađete ono što je najbliže Brazilu. A to je mjesto možda mnogo bliže vama nego što mislite.
XS
SM
MD
LG