Linkovi

Brammertz: 'Najviši hrvatski državni dužnosnici nisu objektivno reagirali na presudu Gotovini, Markaču i Čermaku'


Brammertz: 'Najviši hrvatski državni dužnosnici nisu objektivno reagirali na presudu Gotovini, Markaču i Čermaku'
Brammertz: 'Najviši hrvatski državni dužnosnici nisu objektivno reagirali na presudu Gotovini, Markaču i Čermaku'

"Pozdravljamo izjavu srbijanske vlade da će istražiti i kazniti mreže koje su pomagale Ratku Mladiću. Pogotovo pozdravljamo njezino priopćenje da će otkriti i kazniti državne dužnosnike, ukoliko su oni Mladiću pomagali. Želimo da ova pitanja srbijanska vlada smatra svojim prioritetima“.

Glavni tužitelj haaškog Tribunala Serge Brammertz predstavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda svoje polugodišnje izvješće o radu Tribunala te o suradnji država bivše Jugoslavije u vezi s istragom i suđenjima optuženima za ratne zločine. Evo nekoliko naglasaka iz Brammertzova izlaganja.

Najveći dio Brammertzova govora odnosio se na nedavno uhićenje Ratka Mladića. U vezi suradnje Republike Hrvatske glavni tužitelj je rekao da je, općenito govoreći, Zagreb 'pravovremeno i adekvatno' odgovorio na traženja Tribunala u vezi svjedoka i dokaznog materijala. U vezi vojnih dokumenata iz operacije Oluja, što ih Zagreb treba predati Tribunalu, Brammertz je rekao da je tu napredak tek 'ograničen'.

On je kritizirao atmosferu u Zagrebu nakon presude Gotovini, Markaču i Čermaku: "Na žalost, nakon objavljivanja presude, najviši hrvatski državni dužnosnici nisu na nju reagirali objektivno“.

Glavni tužitelj je izjavio da je Srbija, uhićenjem i izručenjem Ratka Mladića, ispunila jednu od svojih ključnih zadaća u vezi Tribunala. No, Beograd treba odgovoriti na niz 'teških pitanja' u vezi činjenice da je Mladić 16 godina bio u bijegu – rekao je Brammertz: "Pozdravljamo izjavu srbijanske vlade da će istražiti i kazniti mreže koje su pomagale Ratku Mladiću. Pogotovo pozdravljamo njezino priopćenje da će otkriti i kazniti državne dužnosnike, ukoliko su oni Mladiću pomagali. Želimo da ova pitanja srbijanska vlada smatra svojim prioritetima“.

Serge Brammertz je zatražio da Beograd nastavi s istražnom praksom koja je, na kraju, dovela do uhićenja Ratka Mladića. "Želimo da se Goran Hadžić, jedini preostali optuženik za ratne zločine, uhiti bez odlaganja“ - rekao je Serge Brammertz.

On je dodao da je Srbija u posljednjih šest mjeseci Tribunalu promptno dostavljala dokazni materijal te da želi da se takva praksa i nastavi.

XS
SM
MD
LG