Linkovi

Nova nada za pacijente sa tumorom na mozgu


Barijera od krvnih sudova u mozgu je prirodni sistem odbrane koji sprječava štetne supstance u krvi da uđu u mozak. Ali doktori su sada možda pronašli način da zaobiđu tu barijeru u liječenju pacijenata od raka.

Neurohirurzi se od 2009 koriste laserima u liječenju tumora na mozgu, ali sada kažu da bi im ta tehnika također mogla omogućiti da ubrizgaju kemoterapijske lijekove direktno u mozak. Ključ je zaobići zaštitnu krvnu barijeru u mozgu, koja posao odrađuje tako dobro da sprječava ulazak čak I kemoterapijskih lijekova koji bi potencijalno mogli spasiti život.

Kathy Smith ima rak na jajnicima koji se proširio na mozak, što je vrsta tumora na mozgu koji se zove glioblastoma.

U to vrijeme su mi otkrili 3 tumora I nisam uopće bila sretna zbog toga, priča Kathy.

Ona je podvrgnuta laserskoj terapiji. Doktori uvuku malu cijev u mozak, direktno u tumor gdje ga laser spaljuje iznutra I izvana. Kako kaže profesor neurohirurgije na univerzitetu Washington Eric Leuthardt, tokom procedure je otkriveno da terapija također ima neočekivani efekat na barijeru od krvnih sudova.

Bili smo u mogućnosti pokazati da barijera od krvnih sudova oko mozga nestaje na oko 4 sedmice nakon laserske terapije. Tako da ne samo da uništavate tumor, već otvarate mogućnost za dovođenje različitih lijekova I terapija direktno u mozak, koje inače ne bi do njega mogle prodrijeti, kaže Eric Leuthardt.

U Kathynom slučaju, jak eksperimentalan kemoterapijski lijek doxorubicin, koji nije mogao prolaziti kroz moždanu barijeru, ubrizgan je direktno u mozak.

Ono što je interesantno je da je moždana barijera od krvnih sudova kao dvosmjerna ulica. Njenim uklanjanjem možete dovesti lijekove u mozak, ali isto tako I supstance iz mozga mogu izaći I cirkulirati do vašeg perifernog sistema, čiji je dio I imunološki sistem, objašnjava profesor Leuthardt.

A imunološki sistem pomaže u borbi protiv raka.Ta procedura međutim nije bez opasnosti. Kompromitirana barijera u mozgu taj organ izlaže riziku, iako se pokazalo da je za neke pacijente sa tumorom na mozgu uveliko djelotvorna, upravo kao za Kathy Smith. Pacijenti sa tumorima glioblastome obično prežive samo 15 mjeseci nakon dijagnoze. Ali Kathy se bori sa rakom još od 2009.

Budete sretni kada vam kažu da ste dobar kandidat za nešto novo. Tako sam ja ušla u tu studiju I za mene je ona imala krasne rezultate, kaže Kathy.

Tim neurohirurga sa washingonskog univerziteta u St.Louisu se nada da će zvaničan izvještaj o svojim nalazima objaviti krajem ove godine.

XS
SM
MD
LG