Linkovi

Božić u Bijeloj kući: Predsjednik i prva dama zahvalili se pripadnicima vojske


Bijela kuća, 27. novembra 2022.
Bijela kuća, 27. novembra 2022.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden proslavio je Božić sa porodicom u Bijeloj kući i razgovarao sa vojnicima stacioniranih širom svijeta.

"Oni su daleko od svojih porodica da bi nas zaštitili", napisao je Biden na Twitteru. "I imaju zahvalnost zahvalnog, zadužnog predsjednika."

Bijela kuća je saopštila da su Biden i prva dama Jill Biden razgovarali sa vojnicima stacioniranim u Panama Cityju na Panami, mornarima sa broda USS Sullivans koji se nalazi u Arapskom moru, marincima na obuci u San Diegu, pripadnicima Vazduhoplovnih snaga u Okinavi u Japanu, Svemirskih snaga u Evropi i Obalske straže u Kaliforniji.

Ovo je Bidenov drugi Božić na položaju predsjednika. Zajedno sa članovima porodice, na Badnje veče je prisustovao večernjoj misi u Bijeloj kući a, u skladu sa svojom porodičnom tradicijom, večerali su italijansku hranu.

Predsednik i prva dama su u petak nastavili još jednu tradiciju svojom drugom prazničnom posjetom Dječjoj nacionalnoj bolnici. Biden je bio prvi predsjednik koji se pridružio svojoj supruzi u posjeti bolesnoj djeci i njihovim rođacima prije Božića prošle godine, navodi Bijela kuća.

Biden je prošle nedjelje podsticao nacionalno jedinstvo u snimljenom obraćanju, ukazujući na političke podjele nacije i rekavši da se nada da će "ova praznična sezona isušiti otrov koji je zarazio našu politiku i postavio nas jedne protiv drugih".

"Dakle, ovog Božića, hajde da proširimo malo dobrote", rekao je on.

XS
SM
MD
LG