Linkovi

SAD i Rusiji potrebna bolja suradnja u borbi protiv terorizma


Prije nego se saznalo da su osumnjičeni za napade na bostonskom maratonu Čečeni, američku suradnju sa Rusijom u polju borbe protiv terorizma su narušavale zabrinutosti zbog zlostavljanja ljudskih prava i suzbijanja legitimnih opozicionih grupa.

Bez obzira da li su osumnjičeni za bostonski maraton djelovali sami ili su bili dio ekstremističkih grupa u sjevernom Kavkazu, ovaj napad je ponovo skrenuo pažnju na terorizam u tom ratom zahvaćenom dijelu svijeta. Novinar Glasa Amerike Brian Padden izvještava da i Sjedinjene države i Rusija priznaju potrebu povećanja sigurnosti i suradnje po pitanju obavještajnih informacija, ali da postoji zabrinutost da bi cijena suradnje mogla biti prihvatanje oštrih taktika i zlostavljanja od strane Rusije.

90-tih godina prošlog vijeka, ruske snage sigurnosti su ubile na desetine hiljada Čečena i raselile na stotine hiljada kako bi se okončala dva separatistička rata za nezavisnost, koje je Rusija označavala kao terorizam. Obje strane se optužuju za ozbiljna zlostavljanja ljudskih prava, među njima i ubijanje civila. Ali Tepsurkaev, čečenski izbjeglica koji sada živi u Sjedinjenim državama, kaže da su on i njegov brat, novinar, bili meta ruske paravojne grupe.

Moj brat je gore prošao. On je zadobio nekoliko metaka u stomak. Nismo mogli napustiti selo noću, te je on iskrvario na mojim rukama i umro, priča Ali.

Čečenija se od tada stabilizirala pod diktaturom koja je u bliskom savezništvu sa Rusijom. Ali Andrew Kuchins, analitičar za Rusiju pri Centru za međunarodne i strateške studije, kaže da su, djelimično zbog brutalne racije na disidente, opozicione grupe u tom regionu postale više ekstremističke.

Mnogi Čečeni koji su prvobitno bili nacionalisti, su postali izuzetno radikalizirani i sebe identificiraju više kao islamiste, kaže Andrew Kutchins.

U posljednju deceniju, pobunjenički čečenski islamisti su na stotine Rusa uzeli kao taoce, prvo u jednom moskovskom pozorištu 2002, a onda su 2004 zauzeli jednu školu punu djece u regionu sjeverne Osetije. Ruske snage sigurnosti su se koristile smrtonosnim snagama kako bi okončale ove krize, ali su mnogi civili tom prilikom ubijeni. Profesor novinarstva Nicholas Daniloff sa univerziteta Northeastern u Bostonu, bio je ključni u pružanju pomoći čečenskim disidentima da dobiju azil u Americi. On kaže da, prije nego se saznalo da su osumnjičeni za napade na bostonskom maratonu Tamerlan i Dzhokhar Tsarnaev Čečeni, američku suradnju sa Rusijom u polju borbe protiv terorizma su narušavale zabrinutosti zbog zlostavljanja ljudskih prava i suzbijanja legitimnih opozicionih grupa. On je sada zabrinut da će bilo kakvi pokreti za nezavisnost u Čečeniji i sjevernom Kavkazu izgubiti podršku javnosti.

Ono što se sada desilo sa braćom Tsarnaev je da su oni oživjeli sva ona negativna osjećanja prema Čečenima, i mislim da će proći dugo vremena prije nego javnost u najmanju ruku bolje shvati kakva je situacija, kaže Nicholas Daniloff.

Dok su napadi u Bostonu naglasili potrebu za tješnjom suradnjom između Sjedinjenih država i Rusije u borbi protiv terorizma, gospodin Daniloff se nada da to neće biti nauštrb pružanja podrške demokraciji u regionu.
XS
SM
MD
LG