Linkovi

BiH: Mjere bezbjednosti u RS na višem nivou


BiH: Mjere bezbjednosti u RS na višem nivou
BiH: Mjere bezbjednosti u RS na višem nivou

Novoimenovani direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je u izjavi za Glas Amerike da je u toku analiza materijala prikupljenih u pretresu više objekata krajem prošle sedmice u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, te da će nakon toga biti poznato da li će biti pokrenut krivični postupak protiv pet osoba, pripadnika vehabijskog pokreta koji su privedeni tokom te akcije. Gospodin Vasić je takođe saopštio da su, nakon nedavnog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, bezbjednosne mjere u Republici Srpskoj podignute na viši nivo.

Da podsjetimo, policija Republike Srpske pretresla je krajem prošle sedmice šest lokacija na području opština Novi Grad i Kozarska Dubica i privela pet lica koja se dovode u vezu sa pronađenim naoružanjem i drugim materijalima koji se mogu iskoristiti za planiranje i izvođenje terorističkih akata. Riječ je o Osmanu Kekiću, zvanom Abdul Aziz, Edhemu Gašiju, Mirsadu Crnaliću, Hajrudinu Dediću i Samiru Blagajčeviću koji su nakon informativnog razgovora pušteni na slobodu.

O onome što slijedi gospodin Vasić je rekao:

Gojko Vasić
Gojko Vasić

„Da li će tu biti elemenata, da kako kažemo, samo širenja nacionalne netrpeljivosti ili posjedovanja oružja i eksplozivnih materijala, ili će biti elemenata organizovanja radi pripremanja

Direktor policije Republike Srpske govorio je i mjerama bezbjednosti na području entiteta nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu:

„Policija Republike Srpske prati tu problematiku i normalno je da se poslije jednog takvog događaja određene stvari, koje možda nismo dovoljno kontrolisali... pazili, dižu na jedan viši nivo, da im se posvećuje veća pažnja. Prije svega, kada se radi o zaštiti i bezbjednosti naših, hajde da kažemo, značajnih objekata, zaštićenih ličnosti i slično.... Kod nas potencijalnu opasnost čini izvjesnijom prisustvo velikog broja lica koja su tokom rata obučena da znaju raditi sa eksplozivnim sredstvima i opasnim materijalima. Opasnost su, normalno, i velike zaostale količine tih materijala, pa i vojničkog naoružanja koje se može koristiti za izvršenje masovnih zločina.“

Da bi se spriječili potencijalni teroristički akti potrebna je bolja saradnja svih,ne samo bezbjednosnih struktura, u Bosni i Hercegovini, poručuju iz Vlade Republike Srpske. Predsjednik Vlade Milorad Dodik je, u tom kontekstu, istakao:

„Imamo činjenicu da je obavještajna služba BiH utvrdila da su preko 3.000 lica u BiH evidentirani kao mogući izvršioci terorističkih akata i da se ne zna kada i u kom trenutku to oni mogu da učine. Prema tome, to nije nimalo bezazlena priča. Što se tiče nedavnih privođenja, mislim da je sve rečeno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i mi ćemo nastaviti da se bavimo tim pitanjem, jer smatramo da imamo legitimitet i pravo da branimo Republiku Srpsku od bilo kakvih mogućih nasrtaja te vrste.“

Zvaničnici policije i Vlade Republike Srpske su najavili da će u cilju sprečavanja potencijalnih terorističkih akata na teritoriji Bosne i Hercegovine biti intenzivirana saradnja i sa bezbjednosnim strukturama zemalja okruženja.

XS
SM
MD
LG