Linkovi

NATO – BiH: Kroz otvorena vrata nema ko da prođe?!


NATO – BiH: Kroz otvorena vrata nema ko da prođe?!
NATO – BiH: Kroz otvorena vrata nema ko da prođe?!

Nepokretna imovina, potrebna za funkcionisanje odbrane, još uvijek nije upisana vlasništvo države Bosne i Hercegovine. Za jedne bi početak Akcionog, MAP-programa bio važan korak BiH u euro-atlantskim integracijama, dok drugi sliježu ramenima, pravdajući sve to čudljivošću domaće politike.

Ove jeseni će se definitivno potvrditi ono što svi već znaju… euro-atlantske integracije nisu na srcu aktuelnoj političkoj eliti u BiH. Konkretan dokaz za to će biti početak godišnjeg nacionalnog programa pripreme za NATO članstvo, programa MAP, za koji je proljetni skup NATO ministara dao uslovno svjetlo i Bosni i Hercegovini. Uslovno, jer su za pristup tom predvorju vojnog saveza, ministri zemalja člnica NATO saveza postavili tek jedan uslov - da se nepokretna vojna imovina, koja je u službi odbrane države, i upiše kao vlasništo države, a ne entiteta. Ono što je u bilo kojoj drugoj državi samo po sebi razumljivo, u BiH je, očito nedokučivo.

Zašto je NATO uopšte postavio taj uslov? Razlog je vrlo jednostavan i logičan - da nesmetano funkcioniše sistem odbrane zemlje. Ovome treba dodati i vrlo često bosanskohercegovačkim političarima upućeno upozorenje iz Brisela - vojnom savezu, kao i Evropskoj uniji može se pridružiti samo demokratska BiH, sa funkcionalnim državnim aparatom.

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

Zbog toga je, očito u dogovoru sa EU, NATO postavio uslov čije rješenje otvara put u NATO i istovremeno je snažan znak želje i spremnosti za pridruživanje i Evropskoj uniji.

Za generalnog sekretara NATO saveza Andersa Fogha Rasmussena….

"…. to bi značilo da različite strane u BiH mogu donositi zajedničke odluke, za zajedničko dobro države..."

A za ministra odbrane BiH Selmu Cikotića dileme nema:

Selmo Cikotić
Selmo Cikotić

"Taj uslov se neće mijenjati. Od njega NATO neće odustati. Taj uslov je test pred političarima Bosne i Hercegovine u smislu njihove sposobnosti da donose i implementiraju značajne odluke.”

Na pitanje dopisnika Glasa Amerike šta će se desiti ako ove godine BiH ne uđe u program MAP gospodin Cikotić je odgovorio:

“U našem slučaju doći će do izvjesne stagnacije. Mislim, međutim, da mi možemo da nastavimo IPAP mehanizmom, programima Partnerstva za mir koji mogu biti oplemenjeni, da tako kažem, određenim sadržajima MAP-a, tako da na nivou odbrambenih struktura mi možemo nastaviti sa napretkom kao i do sada. Naravno, mislim da bi bilo bolje da uđemo u MAP i formalno, u okviru tog mehanizma kao zadnjeg procesa i instrumenta ka punopravnom članstvu, završavamo naše obaveze i očekujemo poziv u punopravno članstvo.”

U najkraćem za zvaničnike NATO saveza početak MAP programa bio važan korak Bosne i Hercegovine ka euro-atlantskim integracijama, dok drugi na neispunjvanje tog, ponovimo još jednom, jedinog postavljenog uslova sliježu ramenima, pravdajući sve to čudljivošću domaće, bosanskohercegovačke politike.

XS
SM
MD
LG