Linkovi

Bosna i Hercegovina: Kreševo čuva stare tradicije uskršnjeg ukrašavanja jaja


Stjepan Biletić
Stjepan Biletić

Posebnio je zanimljivo ukrašavanje jaja malim metalnim potkovicama za što su potrebni potrebni veliko strpljenje, lagana ruka, precizan alat i znanje.

U nedjelju će, širom svijeta, katolici i svi ljudi dobre volje i srca otvorenog za sve religije, proslaviti Uskrs. U Bosni i Hercegovini takođe. U Kreševu, malom gradu bogate i dugačke kovačke tradicije, blagdan Isusovog uskrsnuća je povod i podsticaj očuvanja joše jedne duge tradicije - maštovitog i lijepog ukrašavanja jaja. Televizijska ekipa agencije Associated Press zabilježila je ovih dana dio te tradicije. Posebnio je zanimljivo ukrašavanje jaja malim metalnim potkovicama za što su potrebni potrebni veliko strpljenje, lagana ruka, precizan alat i znanje. Riječ je o vještini potkivanja jaja malim metalnim potkovicama.

Sada tu tradiciju, stoljećima dobro poznatih kreševskih kovača, nastavlja penzionirani učitelj Stjepan Biletić. Jedan je od posljednih stanovnika Kreševa koji održava tu tradiciju. Nada se da će njegov unuk nastaviti tu vještinu. On kaže da ga je i nužda nagnala da jaja potkiva u mnogo većem broju nego što je uobičajeno radio u vrijeme Uskrsa, a da bi povećao kupnju potkovanih jaja Stjepan Biletić kao dodatne ukrase, stavlja ambleme hrvatskih nogometnih klubova i logoe lokanih političkih stranaka, uvezuje tradiciju i ovovremeni marketing.

U drugom domu u Kreševu, jaja se ukrašavaju na lakši, uobičajeniji način. Čine to unuke i unuk Miroslave Ivičević. Ukrašavaju jaja na prastari način, bojenjem i nanošenjem voska.

Mnoga od lijepo ukrašenih jaja već su, i biće sutra, prekosutra, stavljena u prozore mnogih kuća u Kreševu. I to je dio uskršnje tradicije.

Pogledajte i poslušajte kompletan video-zapis televizijske ekipe Associated Pressa.

Bosna i Hercegovina: Kreševo čuva stare tradicije uskršnjeg ukrašavanja jaja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

XS
SM
MD
LG