Linkovi

Izbjeglička ruta kroz BiH sve aktivnija. Izbjeglice na meti krijumčara i pljačkaša ali i sa podrškom velikog broja građana


Sirijci u Sarajevu: Samo želimo prolaz dalje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Sirijci u Sarajevu: Samo želimo prolaz dalje

U BiH su ušli iz Crne Gore. U Bileći, na autobuskoj stanici im je prišao čovjek, rekao da policija kontrolira autobuse i da za njih oni nisu sigurni. Tražio je 200 Eura da nas preveze do Mostara, priča 22-godišnji Sirijac koji putuje od 11.11.2017. godine.

Sa dvojicom sunarodnjaka, 22-godišnji student, našao se u Sarajevu gdje nekoliko dana odmaraju i prave planove za nastavak putovanja njihovog života.

Sva trojica su iz Sirije, a porodice su im već godinama raseljene u Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Jordanu. Spojilo ih je putovanje koje traje već više od tri mjeseca.

"Iz Irana su nas krijumčari prebacili u Tursku. Naplatili su 650 dolara", prisjeća se Diab početka puta. Nakon toga iz Turske u Grčku samostalno, bez krijumčara. ''Iz Grčke u Albaniju nas je prebacio ured UN-a u Tirani na čemu smo in posebno zahvalni", sjeća se mladić.

Granicu između Albanije i Crne Gore prešli su nakon cijelodnevnog pješačenja brdima, a do BH granice u blizini Bileće stižu taksijem iz Nikšića.

U Bileći im je čovjek sa autobuske stanice naplatio 200 Eura da ih preveze do Mostara odakle su u Sarajevo stigli autobusom.

"Danas su nas izbacili iz hostela, jer je papir od policije istekao", piše mi Diab. Pa šta planirate? - Primorani smo za 40 Eura po danu iznajmiti stan, odgovara.

Planiraju da u narednim danima nastave prema Hrvatskoj. Jedan bezuspješan pokušaj prelaska granice kod Bihaća imali su prije nekoliko dana.

Diabov cilj je studij mehanotronike u Holandiji. Kaže da se bavi programiranjem i da nema vremena za gubljenje. Želi da studira.

Njegov saputnik, najstariji u grupi, 32-godišnjak, pokazuje fotografiju djece uz riječi da je spreman da učini sve da bi im obezbijedio novi život.

Treći član grupe je 19-godišnjak čiji cilj je Njemačka.

Nemaju namjeru u BiH zatražiti azil. U tom slučaju, kažu, morali bi predati sirijske pasoše od kojih se ne žele odvojiti.

Povećan broj izbjeglica i migranata donosi i povećan broj zahtjeva za azil u BiH. Centar za azilante u blizini Trnova je napola popunjen, kaže Neven Crvenković iz UNHCR-a.

Neven Crvenković, UNHCR
Neven Crvenković, UNHCR

"Ono što nam je važnije od brojki jeste princip primjene Zakona o azilu. Da se ljudima dozvoli da uđu na teritorij BiH i da traže azil. Da se nakon toga individualno procijeni da li se radi o ljudima kojima je potrebna međunarodna zaštita i u skladu sa tim riješe njihovi zahtjevi", kaže on.

UNHCR svih ovih mjeseci pomaže i sistemu ali i civilnom sektoru kako bi se ojačali kapaciteti za ovakve krize, navodi Crvenković. Posebno napominje i vidljivu solidarnost među građanima koji se samoorganiziraju da pomognu putnicima.

Prema zadnjim podacima, 2018. će biti rekordna prema broju izbjeglica i migranata koji se kreću na balkanskoj ruti. Broj slučajeva za prva dva mjeseca ove godine stigao je cjelogodišnji podatak za prošlu godinu.

Velika većina pristiglih balkanskom rutom ne odluči ostati u BiH već traži način za prelazak hrvatske granice.

Vlasti BiH ranije su najavile da će u slučaju izbijanja veće humanitarne krize tražiti pomoć EU.

Sirijac Diab misli da će se u proljeće, kada hladnoće prođu, rutom kretati mnogo veći broj očajnih ljudi.

"Mi ne tražimo novac, ne tražimo pomoć, samo želimo da prođemo dalje", zaključuje Diab.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG