Linkovi

Borrell i Varhelyi: 'Nema mjesta za one koji negiraju genocid'


Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozvali su lidere Bosne i Hercegovine da odbace retoriku podjela i djeluju istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom.

"Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince", poručili su Borrell i Varhelyi u izjavi 10. jula kojom obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici.

Istakli su da zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još vode kao nestale i privođenje svih počinitelja pravdi.

Ovo je, poručuju oni, ključno za suočavanje s korijenima mržnje koja je dovela do genocida.

"Genocid u Srebrenici, prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji. Naša je dužnost da odamo počast sjećanju na više od 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice", navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali evropski šef diplomatije i komesar za proširenje.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi
Evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi

Borrell i Varhelyi su se u saopštenju osvrnuli na proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da je u martu 2024. godine Evropski savjet odlučio otvoriti pregovore o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Ocijenili su da je ovo ključna prilika za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane Bosne i Hercegovine, te približila zemlju članstvu u EU.

"Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje", poručili su.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG