Linkovi

Bombarderi SAD u Južnom kineskom moru ohrabruju okolne zemlje kontriranjem Kini


Strateški bombarder B-52 Vazdušnih snaga Vojske SAD (USAF) polijeće iz baze Andersen na Guamu kako bi izveo brzi prelet tokom aeromitinga u Singapuru, 14. februara 2012.
Strateški bombarder B-52 Vazdušnih snaga Vojske SAD (USAF) polijeće iz baze Andersen na Guamu kako bi izveo brzi prelet tokom aeromitinga u Singapuru, 14. februara 2012.

Nedavni preleti bombardera SAD iznad spornog Južnog kineskog mora mogli bi da povećaju bezbjednost jugoistočno-azijskih zemalja koje polažu pravo na vodene puteve, dok avioni Washingtona pomažu držanju na oku svake pomorske ekspanzije glavnog igrača u sporu, Kine.

Analitičari vjeruju da periodični preleti bombardera B-52, uključujući i dva prošlog mjeseca, mogu dati Brunejima, Maleziji, Filipinima i Vijetnamu određeni nivo zaštite od Pekinga, koji vrši pritisak na tvrdnje sve četiri zemlje o pomorskom suverenitetu nad resursima bogatim Južnim kineskim morem.

Leteće tvrđave "izvele su operacije" u Južnom kineskom moru i Indijskom okeanu 23. i 25. septembra, saopštile su prošle nedjelje Pacifičke vazdušne snage Vojske SAD. B-52 su poletjeli iz Guama na "rutinsku trenažnu misiju", kaže se u saopštenju.

"Jugoistočno-azijske zemlje pretendenti trebalo bi da osete ohrabrenje i inspiraciju zbog tih preleta, koji demonstriraju opredeljenost SAD i spremnost da se odgovori na kinesko ponašanje u regionu", rekao je Jun Sun, viši programski asistent za Istočnu Aziju u tink-tenk Stimson centru u Washingtonu.

Kineska vojska protestovala je zbog ovih poteza prošle nedjelje, nazvavši ih "provokativnima" i najavljujući akciju kao odgovor.

Vazdušne i pomorske snage

Kina polaže pravo ona oko 90 odsto mora pogodnog za ribolov, sa bogatim zalihama energenata, preko koga prolaze pomorske trgovačke ture. Četiri zemlje jugoistočne Azije i Tajvan, sa druge strane, sve polažu pravo na određene dijelove mora, ali ne mogu da se nose sa vojnom silom Kine.

Washington, koji sam nema teritorijalne pretenzije prema 3,5 miliona kvadratnih kolometara mora, insistira na tome da Južno kinesko more mora da ostane otvoreno za međunarodnu plovidbu. Vlada SAD periodično šalje vojne avione nad more ili oko njega, dodajući tome prolaze brodova u akcijama uživanja "slobode plovide", ili FONOP vježbama.

Tokom 2015., Kina je protestovala zato što su dva američka bombardera B-52 proletjela nedaleko od ostrva Spretli kao "provokacije koja bi trebalo da bude spriječena", javila je zvanična pekinška agencija Sinhua. U junu, dva bombardera B-52 američke borbene avijacije proletjela su preko istog mjesta nakon poletanja iz baze u Indijskom okeanu, javio je tad Air Force Times.

Američki bombarder B-52 leti iznad vazdušne baze Osan u Pleongteku, Južna Koreja, 10. januara 2016.
Američki bombarder B-52 leti iznad vazdušne baze Osan u Pleongteku, Južna Koreja, 10. januara 2016.

Washington koristi te prelete kao taktiku pritiska tokom dvostranog trgovinskog spora, kaže Alan Chong, pomoćni profesor u S. Rajartnam školi za međunarodne studije u Singapuru. Vlada SAD je uvela tarife na 250 milijardi dolara vrednu robu iz Kine ove godine, što je dieo ovogodišnje kapmanje predsjednika Donalda Trumpa.

Misije američkih bombardera takođe služe da se Kina upozori protiv preterane militarizacije mora, kaže on.

"To stvara više manervarskog prostora za Pentagon", kaže Chong. "A Kina će, mislim, morati da bude oprezna. To je razvoj koji mislim da će pozdraviti Jugoistočna Azija, čak i ako to otvoreno ne priznaje, zato što je to način da se singalizira Kinezima da ne bi trebalo da militarizuju (oblast) više od onoga što su već uradili".

Jugoistočna Azija u defanzivi

Jugoistočno-azijske zemlje imaju tendenciju da ostanu tihe, dok Peking instalira rakete na ostrvca, drži pomorske vežbe i razmatra izgradnju nuklearnih elektrana. Ti potezi na moru tokom posljednjih godina pratili su velike radove nasipanja tla, kojima su ostrvca pripremana za novu infrastrukturu.

Kina je takođe odbacila odluku međunarodnog arbitacionog suda 2016., koju su tražili Filipini, po pitanju pravne osnove pretenzija na more koje se proteže od Hongkonga do ostrva Borneo. Peking navodi istorijske spise kako bi podržao svoje pretenzije.

Neke zemlje sada prihvataju pomoć iz Kine, nadalje prekidajući sa svakom kritikom. Vijetnam doživljava priliv kineskih turista, dok Filipini treba da dobiju milijarde dolara kineske pomoći za razvoj.

Zvaničnici Sjedinjenih Država govorili su ranije ove godine da žele da Vijetnam kupi više američkog oružja. U julu, dva američka broda i jedan avion pridružili su se zajedničkoj vežbi sa Filipinima u Južnom kineskom moru.

Analitičari kažu da američko vojno prisustvo može da odvrati Kinu od izgradnje novih ostrvaca u moru.

"Ove vrste preleta bombardera, one nisu sasvim nove, one se izvode već neko vrijeme, pa su na neki način zamišljene ne samo da impresoniraju samo Kinu, nego i ostale potencijalne igrače u toj oblasti po pitanju riješenosti SAD da budu prisutne u oblati", kaže Collin Koh, istraživač za pitanje pomorske bezbjednosti na Nanijang tehnološkom univerzitetu u Singapuru.

Vazdušne snage SAD neće prestati sa letovima svojih B-52 i mogle bi da ih pojačaju, dodao je Koh.

Zemlje jugoistočne azije prihvatile su vojno prisustvo SAD, pošto ne očekuju da će imati konflikt sa SAD, rekao je Jonathan Spangler, direktor tink-tenka za Južno kinesko more u Tajpejiu.

"Većina zainteresovanih strana u Južnom kineskom moru manje se osjećaju ugroženima vojnim prisustvom SAD, nego kineskim vojnim prisiustvom, to je zasigurno", rekao je Spangler. "Kao rezultat, vojno prisustvo SAD može biti relativno ohrabrujuće zbog kineskog vojnog prisustva, koje je uzrok nemira".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG