Linkovi

Počela nova runda u carinskom ratu SAD i Kine


Zastave SAD i Kine, ilustracija
Zastave SAD i Kine, ilustracija

Nove carine koje su SAD i Kina međusobno uvele na uvoznu robu stupile su na snagu u ponedjeljak.

SAD su povećale carine na kinesku uvoznu robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara, na šta je Peking odgovorio uvođenjem carina na 60 milijardi dolara vrijednu američku robu.

Novim američkim sankcijama obuhvaćena je široka paleta proizvoda iz Kine, uključujući elektroniku, hranu, alate i proizvode za domaćinstvo. Nove carine sada iznose 10 posto, ali je predviđeno da od 1. januara 2019. porastu na 25 posto.

Od carina su izuzeti neki proizvodi poput pametnih satova, bluetooth uređaja i dječjih sjedišta za automobile.

U intervjuu za Fox News državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da će SAD biti pobjednice u trgovinskom ratu sa Kinom.

Peking je, s druge strane, optužio Washington da carinama zastrašuje druge zemlje i da ih tjera da se ponašaju onako kako Amerika želi.

Trumpova administracija tvrdi da su carine na kinesku robu uvedene kako bi se Kina primorala da po povoljnijim uslovima trguje sa SAD i kako bi prestala sa krađom intelektualne svojine.

SAD su Kini ranije uvele carine na robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara, a Kina je uzvratila istom mjerom.

Predsjednik Trump je ranije prijetio da će Kini uvesti dodatne carine u vrijednosti od 267 milijardi dolara što je ukupna vrijednost kineskog izvoza u SAD.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG