Linkovi

Trumpov pravni tim: Smjena predsjednika bila bi veoma opasna, demokrate traže poništavanje izbora


Lider Trumpovog pravnog tima Pat Cipollone govori na suđenju u Senatu, 25. januar 2020.
Lider Trumpovog pravnog tima Pat Cipollone govori na suđenju u Senatu, 25. januar 2020.

Pravni tim predsjednika Donalda Trumpa počeo je u subotu njegovu odbranu na suđenju u procesu opoziva u Senatu, tvrdnjom da bi se naporima demokrata da smijene američkog lidera postavio "veoma opasan presedan" u izbornoj godini i da "predsjednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno".

Pravni savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone, koji predvodi Trumpov pravni tim, rekao je senatorima na početku iznošenja argumenata odbrane da bi glasačima uskratili pravo da se izjasne o Trumpu na predsjedničkim izborima trećeg novembra, ako bi ga sada proglasili krivim i smijenili.

"Od vas traže da uradite nešto što će imati velike posljedice i što je, rekao bih, veoma, veoma opasno", poručio je on.

Takođe je optužio demokrate da žele da počine "najmasovnije miješanje u izbore" u američkoj istoriji, manje od 10 mjeseci prije predsjedničkih izbora, i da se to ne smije dozvoliti jer bi to bilo "kršenja Ustava, istorije i obaveza prema budućnosti".

"Od vas traže ne samo da poništite rezultate posljednjih izbora, već kao što sam rekao ranije, da uklonite predsjednika Trumpa sa izbora koji se održavaju za oko devet mjeseci. Od vas traže da pocijepate glasačke listiće širom zemlje", naglasio je Cipollone.

Demokrate su u svojim argumentima, koje su iznijele prethodnih dana, tvrdile da je predsjednik zloupotrijebio položaj i da bi ga trebalo smijeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsjednka SAD Joea Bidena, kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, i njegovog sina Huntera, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

Demokrate navode da je Trump uslovljavao posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Bijeloj kući, otvaranjem istrage o Bidenovima, od koje bi američki predsjednik imao političku korist. Tvrde i da je najava istraga bila uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini, koja je već bila odobrena u Kongresu.

Član Trampovog pravnog tima Mike Purpura odbacio je tvrdnje demokrata da je u Tuampovoj politici prema Ukrajini bilo uslovljavanja odnosno traženja "usluge za uslugu".

"Zelenski nije osjećao nikakv pritisak. Predsjednik Zelenski kaže da nije osjećao nikakav pritisak. Menadžeri Predstavničkog doma vam kažu da znaju bolje. Demokrate kažu da predsjednik Zelenski i njegovi glavni savjetnici ne govore istinu. Kažite mi, kako to što govorite o našim prijateljima pomaže američkoj spoljnoj politici i nacionalnoj bezbjednosti", upitao je Purpura.

Purpura je dodao da je teorija demokrata o "usluzi za uslugu" zasnovana na "na spekulaciji jedne osobe, ambasadora SAD u EU Gordona Sondlanda, i da je ta spekulacija pogrešna".

Poslije završetka prvog dana iznošenja argumenata u Trumpovu odbranu, demokrata Adam Schiff tweeatovao je da predsjednikov pravni tim pokušava da "odvuče pažnju i izvrne istinu".

On je na konferenciji za novinare, poslije suđenja, rekao da Trumpovi advokati "ne osporavaju da je predsjednik tražio od strane zemlje da se miješa u naše izbore i da mu pomogne da vara".

Sjednica u subotu je biti relativno kratka, oko dva sata, zato što republikanci žele da iznesu veći dio svojih argumenata početkom naredne nedjelje, kada se očekuje da broj gledalaca bude veći. Iznošenje argumenata nastaviće se u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG