Linkovi

Palestinci kopaju grobnicu u krugu najveće bolnice u Gazi


Pacijenti i medicinari u bolnici Al-Shifa u gradu Gaza 10. novembra 2023. godine, usred tekućih bitaka između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.
Pacijenti i medicinari u bolnici Al-Shifa u gradu Gaza 10. novembra 2023. godine, usred tekućih bitaka između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Palestinci zarobljeni u najvećoj bolnici u Gazi u utorak su počeli kopati masovnu grobnicu kako bi pokopali pacijente koji su umrli u izraelskom okruženju, i rekli da ne postoji plan za evakuaciju beba uprkos tome što je Izrael najavio ponudu za slanje prijenosnih inkubatora.

Izraelske snage opkolile su bolnicu Al Shifa u gradu Gazi, za koju kažu da se nalazi na vrhu podzemnog sjedišta Hamasovih militanata.

Hamas, vladajuća islamistička grupa u Gazi, poriče da su borci prisutni i kaže da je 650 pacijenata i 5.000-7.000 drugih raseljenih civila zarobljeno u krugu bolnice, pod stalnom vatrom snajpera i dronova. Navodi se da je 40 pacijenata umrlo posljednjih dana, uključujući tri prijevremeno rođene bebe čiji su inkubatori ugašeni kada je nestalo struje.

Pet sedmica nakon što se Izrael zakleo da će uništiti Hamas kao odmazdu za prekogranični napad militanata, sudbina opkoljene bolnice postala je fokus međunarodne uzbune, uključujući i najbližeg saveznika Izraela, Sjedinjenih Država.

Ashraf Al-Qidra, glasnogovornik ministarstva zdravlja Gaze, do kojeg smo došli telefonom u krugu bolnice, rekao je da se unutra nalazi oko 100 tijela koja se raspadaju i da nema načina da se izvuku.

"Planiramo da ih danas pokopamo u masovnu grobnicu unutar medicinskog kompleksa Al Shifa. To će biti veoma opasno jer nemamo nikakvo pokriće ili zaštitu od MKCK-a (Međunarodni odbor Crvenog križa), ali nemamo druge opcije za leševe mučenike koji su se počeli razgrađivati", rekao je Reutersu.

"Muškarci kopaju upravo sada dok razgovaramo."

Trideset šest beba je ostalo sa neonatalnog odjeljenja nakon što su tri umrle. Bez goriva za generatore za napajanje inkubatora, bebe se drže na toplom što je bolje moguće, poredane po osam u krevetu.

Izrael je u utorak objavio da nudi prijenosne inkubatore na baterije kako bi se bebe mogle premještati. Ali Qidra je rekao da do sada nisu uspostavljeni nikakvi dogovori za izvođenje takve evakuacije.

"Nemamo ništa protiv toga da se bebe presele u bilo koju bolnicu, u Egiptu, na Zapadnoj obali ili čak u okupacione (izraelske) bolnice. Ono do čega nam je najviše stalo je dobrobit i životi tih beba", rekao je.

"Bolnica je opkoljena i s vremena na vrijeme pucaju u dvorište. Još uvijek se ne možemo kretati, ali ponekad doktori preuzimaju rizik kada treba da se pobrinu za pacijente."

Izrael negira da je bolnica pod opsadom i kaže da njegove snage dozvoljavaju onima koji su unutra da izađu. Ljekari i zvaničnici u bolnici kažu da to nije istina i da su oni koji su pokušavali da napuste napadnuti. Reuters nije mogao samostalno provjeriti situaciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG