Linkovi

New York: Poljska bolnica i u Central parku


Namještanje bolnice u Central parku u Njujorku
Namještanje bolnice u Central parku u Njujorku

Njujorški zdravstveni sistem je opterećen uslled pandemije koronavirusa, a poljske bolnice se postavljaju na različitim lokacijama u gradu - jedna od njih je i čuveni Central park.

Privremena bolnica u jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija imaće 68 kreveta i kako je najavio guverner Endrju Kuomo, očekuje se da bude otvorena u utorak.

Iza ovog projekta stoji globalna organizacija za pomoć "Samarićani" koja je saopštila da je slična privremena bolnica otvorena na sjeveru Italije.

U Njujorku je od koronavirusa oboljelo 33 hiljade ljudi, a umrlo više od 800 i grad, kao i država Njujork, smatraju se žarišnim tačkama širenja epidemije.

Predsjednik Amerike Donald Tramp razmatrao je da države Njujork, Nju Džerzi i Konektikat stavi u karantin, odnosno zabrani da se putuje u ili van njih, ali takvu odluku nije donio.

"Ako počnete da blokirate cijele regione širom zemlje, to bi bilo totalno bizarno, kontraproduktivno i antiamerički", rekao je Endrju Kuomo za CNN.

Ipak, izdate su preporuke da se ne putuje ukoliko nije neophodno u narednih 14 dana.

Predsjednik Donald Tramp izdao je preporuku Amerikancima da ostanu kod kuće ili se distanciraju od drugih do 30. aprila - što je drugačija preporuka od one koju je dao prošle nedjelje kada je govorio da ne želi da mjere kojima se spriječava koronavirus budu gore od samog virusa.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je da od koronavirusa u SAD može da strada između 100 i 200 hiljada ljudi.

Od virusa je do nedjelje umrlo 2.300 ljudi, nakon što je u subotu broj preminulih dvostruko uvećan u odnosu na prethodna dva dana. U SAD ima više od 130 hiljada zaraženih, najviše u svijetu.

Od 2010, od gripa je umrlo između 12 i 61 hiljada Amerikanaca, pokazuju podaci Centra za zarazne bolesti. Od španskog gripa 1918/19. godine umrlo je 675 hiljada Amerikanaca, navodi Centar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG