Linkovi

Boeing zaustavlja proizvodnju aviona 737 MAX


Beoing 737 MAX poleće sa aerodroma u Rentonu u državi Washington, 11. decembra 2019. (Foto: AP)
Beoing 737 MAX poleće sa aerodroma u Rentonu u državi Washington, 11. decembra 2019. (Foto: AP)

Dionice kompanije Boeing i njenih glavnih globalnih snabdjevača su u padu nakon što je američki proizvođač aviona saopštio da će u januaru, privremeno, zaustaviti proizvodnju svog najprodavanijeg modela - 737 MAX.  To je najveći prekid proizvodnje nekog od Boeingovih aviona u više od dvije decenije.  

737 MAX je prizemljen od marta, poslije dvije nesreće u Indoneziji i Etiopiji u kojima je u roku od pet mjeseci poginulo 346 ljudi. To je kompaniju do sada koštalo više od devet milijardi dolara.

Istragom je utvrđeno da su softveri za kontrolu leta imali grešku i obarali nos aviona uprkos pokušajima pilota da preuzmu kontrolu nad letjelicom. Boeing je izmijenio taj softver ali regulatori tek treba da potvrde izmjene.

Pošto nije uspjela da dobije dozvolu da se sporni model vrati u vazdušni saobraćaj, kompanija sa sjedištem u Chicagu najavila je da će prekinuti proizvodnju u svojoj fabrici sa 12.000 radnika u Rentonu, mjestu u blizini Seattlea, u državi Washington. Kako je najavljeno, "u ovom trenutku nema planova za otpuštanje radnika".

Članovi porodica stradalih u padu dva Boeinga 737 MAX u Kongresu
Članovi porodica stradalih u padu dva Boeinga 737 MAX u Kongresu

Boeing je tom odlukom, praktično, priznao da će biti potrebno mnogo više vremena nego što je kompanija očekivala, da dobije dozvolu američke Federalne uprave za avijaciju i drugih globalnih regulatora, da 737 MAX može ponovo da leti.

Ekonomske posljedice

Posljedice suspenzije proizvodnje će se vjerovatno osjetiti ne samo u Boeingu nego u velikoj mreži od 900 kompanija koje proizvode motore, trup i druge dijelove 737, a otpuštanja radnika su ipak vjerovatna. Odluka bi mogla da utiče i na trgovinski balans cijele zemlje.

To je najveći pojedinačni izvozni proizvod ove zemlje", ističe Richard Aboulafia​, analitičar avio industrije u kompaniji Teal Group.

Kompanija Southwest Airlines, koja je računala na Max da podmladi svoju flotu, sve nade da će ponovo moći da koristi 737 Max avione je pomjerila za april, a isto je prošle nedjelje uradio American Airlines. Southwestje saopštio da pokušava da minimalizuje sve poremećaje u letovima i izvinio svojim putnicima zbog svih neprijatnosti.

Deonice glavnih proizvođača koji snabdjevaju Boeing ključnim elementima za 737 Max su pale, što pokazuje široke posljedice Boeingovog saopštenja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG