Linkovi

SAD prizemljile 171 Boeing MAX avion, radi sigurnosne provjere


Najviši američki regulator za avijaciju naredio je privremeno prizemljenje određenih aviona Boeing 737 MAX 9 radi sigurnosnih provjera nakon eksplozije panela kabine u petak zbog čega je potpuno novi avion kojim upravlja Alaska Airlines prinudno sletio.

Komad trupa otkinuo se sa lijeve stranu mlaznjaka kojim upravlja Alaska Airlines dok se penjao nakon polijetanja iz Portlanda, Oregon, na putu za Ontario u Kaliforniji, prisiljavajući pilote da se okrenu i bezbjedno slete sa 171 putnikom i šest članova posade. Avion je bio u službi samo osam sedmica.

Odluka FAA je daleko ispod potpune neograničene sigurnosne zabrane koja se može usporediti s prizemljenjem svih mlaznjaka porodice MAX prije skoro pet godina, ali zadaje novi udarac Boeingu dok se pokušava oporaviti od uzastopnih kriza vezanih za sigurnost i pandemiju te ogromne dugove.

"FAA zahtijeva hitne inspekcije određenih aviona Boeing 737 MAX 9 prije nego što se vrate na let", rekao je u subotu šef Federalne uprave za avijaciju Mike Whitaker. "Sigurnost će nastaviti da vodi naše donošenje odluka dok pomažemo NTSB-u u istrazi o letu 1282 Alaska Airlinesa", dodao je, misleći na Nacionalni odbor za sigurnost transporta.

Boeing je rekao da podržava odluku kojom se zahtijevaju hitne inspekcije aviona 737-9 "sa istom konfiguracijom kao i pogođeni avion". Direktiva pokriva 171 avion.

Alaska Airlines je ranije u subotu dobrovoljno prizemljio svoju flotu od 65 aviona Boeing MAX 9 radi sigurnosne provjere. Od subote ujutro, Aljaska je saopštila da je više od četvrtine inspekcija završeno bez novih problema, a ti avioni nastavljaju letove. Nije odgovorila na zahtjev za dalji komentar.

United Airlines saopćio je da je privremeno obustavio letove na oko 45 aviona Boeing 737 MAX 9 radi inspekcije. United ima 79 aviona, a navodi se da su 33 već prošla potrebne inspekcije. U subotu se očekuje oko 60 United otkazivanja.

Aljaska i United su jedine američke aviokompanije koje trenutno koriste MAX 9, prema provajderu podataka o avijaciji Cirium.

Boeingov najprodavaniji model bio je prizemljen skoro dvije godine nakon nesreća 2018. i 2019. Najnovija nezgoda također dolazi jer se Boeing i glavni dobavljač bore sa nizom problema u proizvodnji ili kvaliteti.

Nije bilo neposrednih naznaka uzroka očiglednog kvara konstrukcije, niti izvještaja o bilo kakvim povredama.

Zakonodavci su rekli da su potrebni odgovori nakon incidenta. "Drago mi je da FAA i NTSB poduzimaju akciju i istražuju ovaj zastrašujući incident", rekao je senator Ed Markey.

Prema stranici za praćenje FlightRadar24, Alaska Airlines je u subotu imao 108 otkazivanja, ili 14% svojih planiranih letova.

Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja saopštio je da će tim stručnjaka za strukture, operacije i sisteme stići na lice mjesta kasnije u subotu kako bi započeli istragu.

Boeing je rekao da radi na prikupljanju više informacija i da je u kontaktu s aviokompanijom.

Let 1282 dostigao je nešto više od 16.000 stopa kada se eksplozija dogodila, prema FlightRadar24. "Htjeli bismo da se spustimo", rekao je pilot kontroli vazdušnog saobraćaja, prema snimku objavljenom na liveatc.net.

"Proglašavamo vanredno stanje. Moramo se spustiti na 10.000", dodao je pilot, misleći na početnu visinu za takve vanredne situacije, ispod koje se smatra da je disanje moguće za zdrave ljude bez dodatnog kiseonika.

Objave na društvenim mrežama pokazuju da su maske za kiseonik raspoređene i da nedostaje dio bočne stijenke aviona. Činilo se da fotografije putnika pokazuju da je dio trupa koji se ponekad koristio za opciona stražnja središnja izlazna vrata kabine nestao, ostavljajući uredan razmak u obliku vrata.

Emma Vu, putnica na letu za Aljasku, rekla je za CNN da se probudila kada je avion "samo padao, i znala sam da to nije samo normalna turbulencija jer su se maske spustile i tada je definitivno počela panika."

Dodatna vrata obično postavljaju niskotarifne avio kompanije koristeći dodatna sjedala koja zahtijevaju više puteva za evakuaciju. Međutim, ta vrata su trajno "začepljena" ili deaktivirana na avionima s manje sjedišta, uključujući ona Alaska Airlinesa.

Ova fotografija koju je dao neimenovani izvor prikazuje oštećeni dio Boeinga 737 Max 9 Alaska Airlinesa, let 1282, koji je bio prisiljen da se vrati na Međunarodni aerodrom Portland u petak, 5. januara 2024. (The Oregonian preko AP-a)
Ova fotografija koju je dao neimenovani izvor prikazuje oštećeni dio Boeinga 737 Max 9 Alaska Airlinesa, let 1282, koji je bio prisiljen da se vrati na Međunarodni aerodrom Portland u petak, 5. januara 2024. (The Oregonian preko AP-a)

Problemi u proizvodnji

"Ne mogu zamisliti šta su ovi putnici doživjeli," rekao je Anthony Brickhouse, stručnjak za sigurnost u vazduhu sa Embry-Riddle Aeronautical univerziteta. "Vjetar je jurio kroz tu kabinu. To je vjerovatno bila prilično nasilna situacija, a definitivno zastrašujuća situacija."

737 MAX bio je prizemljen na 20 mjeseci širom svijeta nakon što su dvije smrtonosne nesreće 2018. i 2019. povezane s loše dizajniranim softverom u kokpitu ubile 346 ljudi u Etiopiji i Indoneziji. Boeing čeka certifikaciju za svoje manje MAX 7 i veće MAX 10.

Bloomberg News je izvijestio da kinesko regulatorno tijelo za avijaciju razmatra odgovor na incident u Alaska Airu, uključujući moguće novo prizemljenje flote Boeing MAX u zemlji.

Prošle sedmice, Boeing je rekao da poziva aviokompanije da pregledaju sve avione 737 MAX zbog mogućeg labavog zavrtnja u sistemu upravljanja kormilom.

Trup za avione Boeing 737, njegov najpopularniji model, proizvodi Spirit AeroSystems iz Kanzasa, koji se odvojio od Boeinga 2005. godine.

Nije bilo odmah jasno da li je "čep" za vrata koji se koristi za zamjenu vrata kada ih aviokompanije ne izaberu također proizvodi Spirit, niti je li incident na Aljasci povezan s fabričkim procesima ili dizajnom. Spirit je Boeingu uputio pitanja o incidentu na Aljasci.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG