Linkovi

Preliminarna istraga: Boeingovom avionu falili šarafi


Avion kompanije Alaska Airlines kojem je tokom leta otpao dio trupa. (Foto: AFP/Patrick T. Fallon)
Avion kompanije Alaska Airlines kojem je tokom leta otpao dio trupa. (Foto: AFP/Patrick T. Fallon)

Na dijelu trupa aviona Boeing 737 MAX 9 kompanije Alaska Airlines, koji je otpao tokom leta, falila su četiri ključna šarafa, utvđeno je tokom preliminarne istrage incidenta 5. januara.

Članovi Kongresa i javnost traže odgovor na pitanje šta je dovelo do toga da otpadne dio novog aviona, kojim se prekriva izlaz za vanredne situacije koji nije u uptrebi. Incident je doveo do nove krize u Boeingu i narušavanja reputacije te američke kompanije.

"Bez obzira na konačne zaključke, Boeing je odgovoran za ono što se dogodilo. Tako nešto se ne smije dogoditi u avionu koji izlazi iz naše fabrike", rekao je predsjednik i izvršni direktor Boeinga David Calhoun.

Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) prizemljila je bila 171 avion tipa Boeing 737 MAX 9 posle incidenta, zbog inspekcije. Avioni su uglavnom bili u vlasništvu američkih aviokompanija United i Alaska, i ponovo lete od kraja januara.

Nacionalni odbor za bezbjednost u saobraćaju u utorak je objavio izvještaj usredsređen na pitanje kako je dio trupa mogao da otpadne. Pričvršćen je sa četiri šarafa, a zatim obezbijeđen na 12 različitih mjesta duž okvira.

Prema izvještaju, dio je bio uklonjen u Boeingovoj fabrici u državi Washington radi popravke, prije nego što je ponovo ugrađen. Prema fotografijama u izvještaju, nedostaju šarafi kojima je trebalo da bude pričvrćen.

Otpali dio pronađen je u dvorištu jedne kuće u Portlandu, u Oregonu. Istražitelji nisu tada pronašli šarafe, a zatim je urađena sveobuhvatna analiza da bi se utvrdilio da li su šarafi postojali prije incidenta ili su olabavljeni tokom njega.

Na fotografijama se vide mjesta gdje nedostaju šrafovi.

Zbog incidenta, regulatori i članovi Kongresa pojačali su nadzor nad Boeingom kojem je krajem januara zabranjeno da proširi proizvodnju aviona MAX 737 zbog problema sa kvalitetom.

FAA sprovodi istragu proizvodnje aviona 737 MAX. Akcije Boeinga pale su više od 20 posto od početka godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG