Linkovi

Novi incident: Boeingovom avionu otpao točak uoči polijetanja


Boeing 757 kompanije Delta Airlines polijeće iz Tampe, na Floridi. (Foto: AP/Chris O'Meara)
Boeing 757 kompanije Delta Airlines polijeće iz Tampe, na Floridi. (Foto: AP/Chris O'Meara)

Točak na prednjem dijelu putničkog aviona Boeing 757, američke kompanije Delta Airlines, otpao je i otkotrljao se dok se letjelica tokom vikenda spremala da poleti sa međunarodnog aerodroma u Atlanti, saopštili su predstavnici kompanije i regulatori.

Prema izvještaju Federalne uprave za avijaciju, avion je čekao u redu da poleti, kad je "točak sa nosnog dijela aviona otpao i otkotrljao se niz padinu".

Niko nije povrijeđen u incidentu u subotu, koji je pod istragom. Proizvodnja Boringovih aviona 757 je obustavljena 2004. godine, zbog čega je to stariji model, za razliku od nedavnog incidenta kada je otpao dio trupa osam nedelja stare letjelice 737 MAX 9.

"Imamo problem", rekao je pilot kontroli letenja, nakon što ga je posada drugog aviona upozorila da je otpao jedan od dva točka na prednjem dijelu letjelice, prema snimku objavljenom na websiteu "liveatc.net".

"757 na pisti je upravo izgubio točak", rekao je kontrolorima pilot druge, neidentifikovane letjelice.

Avion, koji je trebalo da poleti za Bogotu, odvučen je na popravku i narednog dana je već bio u upotrebi.

Boeing je pod sve većim nadzorom regulatora i javnosti, nakon što je 5. januara, avionu 737 MAX 9 kompanije Alaska Airlines tokom leta otpao dio trupa. Niko nije povrijeđen, a FAA je prizemljila 171 avion MAX 9 posle incidenta.

Portparol Boeinga je na Deltu uputio sva pitanje o novom incidentu, uz napomenu da je proizvodnja aviona 757 obustavljena 2004. godine i da je poslednji isporučen 2005.

Reuters nije mogao da potvrdi koliko je bio star avion 757-200 kojem je otpao točak. Delta je u septembru saopštila da su avioni tog tipa u prosjeku stari 26,1 godinu, a 757-300 20,6 godina.

Civilni avioni obično imaju rok trajanja od 20 do 25 godina, ali su napravljeni da lete duže uz određena ograničenja.

Eksperti za bezbjednost navode da ne postoji jednostavna povezanost između toga koliko je neka letjelica stara i samim tim bezbjedna, ali je starije avione potrebno nadzirati zbog strukturnih probema u zavisnosti koliko su često letjeli.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG