Linkovi

Bidenova do sada najoštrija kritika: Izraelski odgovor u Gazi je pretjeran


Joe Biden
Joe Biden

Izrael je u petak izveo nove udare u gradu Rafa na južnoj granici Pojasa Gaze. Svjedoci i zvaničnici bolnice rekli su da je najmanje osam ljudi, uključujući žene i djecu, ubijeno u napadima.

AP prenosi da je u udarima pogođena stambena zgrada u Rafi i školska zgrada u centralnom gradu Zuvajdi.

Udari su uslijedili nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Joe Biden iznio najoštriju kritiku do sada vojne kampanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, u kojoj je ubijeno više od 27.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

"Smatram, kao što znate, da je reagovanje u Gazi, u Pojasu Gaze, bilo pretjerano", rekao je Biden odgovarajući na pitanje novinara u Bijeloj kući.

Biden je rekao da se "veoma snažno zalaže" za privremeni prekid vatre u zamjenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas i oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

U srijedu je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio prijedlog Hamasa za prekid vatre, nazvavši uslove koje je predložila ekstremistička organizacija "sumanutim".

"Neumorno sam radio na ovom sporazumu", rekao je Biden, dodajući da vjeruje da bi se on mogao produžiti do "trajne pauze u borbama".

Rekao je da se zalagao za povećanje humanitarne pomoći za Gazu.

Upozorenje u vezi sa Rafom

Ranije u četvrtak, Bijela kuća je izdala oštro upozorenje Izraelu, upozoravajući vladu Netanjahua da ne sprovodi vojnu kampanju u grad Rafa na granici sa Egiptom, gdje se sklonilo više od polovine stanovništva Gaze od ukupno 2,2 miliona ljudi.

"U odsustvu bilo kakvog potpunog razmatranja zaštite civila u tom obimu u Gazi, vojne operacije u ovom trenutku bi bile katastrofa za te ljude i to nije nešto što bismo mi podržali", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby tokom brifinga u Beloj kući.

Njegovi komentari ponavljanje su ocjena generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koji je ranije u četvrtak upozorio na rizik od "džinovske tragedije" jer Palestinci natrpani u Rafi "nemaju kuda da odu".

Arhiv - Palestinci pregledaju teško oštećenu stambenu zgradu, nakon izraelskih udara na Rafu, Pojas Gaze, 10. januara 2024.
Arhiv - Palestinci pregledaju teško oštećenu stambenu zgradu, nakon izraelskih udara na Rafu, Pojas Gaze, 10. januara 2024.

Kirby je podvukao da administracija ne vjeruje da će Izrael izvesti neposredne vojne operacije u Rafi, rekavši da nije "vidjela nikakve ubjedljive planove" za takav napredak.

Netanjahu je rekao u srijedu da je njegova vlada dala instrukcije Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da "operišu i u Rafi", kao i na Kan Junisu, dva mjesta koja je identifikovao kao "dva posljednja uporišta Hamasa".

Dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija Margaret Besheer doprinela je pisanju ovog izvještaja.
XS
SM
MD
LG