Linkovi

Blinken održao govor o američkoj strategiji za podsaharsku Afriku


Blinken govori na Univerztitetu u Pretoriji.
Blinken govori na Univerztitetu u Pretoriji.

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je govor o ključnoj američkoj strategiji za podsaharsku Afriku u ponedjeljak na Univerzitetu u Pretoriji.

Blinken je u svom obraćanju naglasio vrijednost demokratije i prijetnje po nju, rekavši da je Afrika "ravnopravni partner" s kojim SAD žele da rade i da neće "diktirati".

"Do 2050., 1 od 4 osobe na planeti koju dijelimo bit će Afrikanac. Oni će oblikovati sudbinu, ne samo ovog kontinenta, već i svijeta", rekao je.

Blinken je govorio o udaru koji je pandemija zadala Africi i ekonomijama na kontinentu, te o nesigurnosti hrane za koju je rekao da je produbljena ruskom invazijom na Ukrajinu.

Također se pozabavio širokim spektrom pitanja, uključujući prevenciju sukoba, dezinformacije na internetu, nauku i tehnologiju, kao i klimatske promjene i čistu energiju.

Glas Amerike razgovarao je s nekoliko južnoafričkih studenata, pitajući ih šta misle o obraćanju visokog američkog diplomate.

Zaphesheya Dlamini, koja je upravo završila master studije političkih nauka, bila je skeptična.

"Slušajte – svaka pojedinačna vanjska politika, svaki pojedinačni nacionalni interes uvijek će biti njihov nacionalni interes. Nije naše, to znamo. Ali onda ne pokušavajte to predstaviti kao da je to zajednički interes", rekao je Dlamini.

Također je navela da se Blinken nije osvrnuo na to kako američka unutrašnja politika utiče na ostatak svijeta. Kao primjere je spomenula poništenje značajnog američkog slučaja Roe protiv Wadea, kojim je zaštićeno pravo žene na abortus, i Global Gag Rule, koje zabranjuje stranim nevladinim organizacijama koje primaju američka sredstva da pružaju usluge legalnog pobačaja, rekavši da je trebao pričati i o tome.

Student međunarodnih odnosa Billy Botshabelo Manama, 22, rekao je da je Blinkenov govor snažno promovirao dobro upravljanje, za koje je priznao da je ponekad bio problem na kontinentu.

"Pogledajte – mnogo je spomenuto o demokratiji, s pravom, gledajući historiju Afrike", rekao je Manama.

Manama je dodao da vjeruje da se, kao i SAD, Južna Afrika također zalaže za jednakost i ljudska prava.

Blinken će ove sedmice posjetiti Kongo i Ruandu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG