Linkovi

Blinken: Pandemija je izgovor represivnim vladama za pritisak na nezavisne medije


Američki državni sekretar Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken je izjavio da je pandemija izgovor represivnim vladama da pojačaju pritisak na nezavisne medije, ističući da je sloboda izražavanja još važnija u kriznim situacijama kako bi se javnost upozorila na zloupotrebe i korupciju i u suzbijanju opasnih dezinformacija.

On je, povodom Svjetskog dana slobode medija, pozvao sve vlade da zaštite medije i omoguće novinarima da rade svoj posao bez straha od nasilja, prijetnji ili nepravednog pritvora, saopštio je State Department.

SAD su jasno i oštro odgovorile na brutalno ubistvo Jamala Khashoggija, kako bi pomogle u odvraćanju od prijetećeg ponašanja prema medijima, navodi se u saopštenju State Departmenta.Blinken je izrazio zabrinutost zbog povećanih napora vlada da kontrolišu pristup Internetu i cenzurišu sadržaj.

"SAD osuđuju delimično ili potpuno gašenje interneta koje nameću vlade, kako bi se sprečila sloboda izražavanja na mreži i ograničila mogućnost nezavisnih novinara da služe javnosti. Pozivamo vlade da istraže i zahtevaju odgovornost za sve zločine nad novinarima i medijskim radnicima", navedeno je u saopštenju.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izvijestio je da se 2020. godine broj novinara ubijenih u znak odmazde zbog njihovog izvještavanja više nego udvostručio i da se najveći broj ubistava desio u Meksiku i Avganistanu.

Prema CPJ-u, broj novinara koji su zatvoreni zbog izvještavanja 2020. godine dostigao je najviši nivo otkako organizacija vodi evidenciju, a najviše novinara uhapšeno je u Kini, Turskoj i Egiptu, dok u Rusiji vlasti i dalje ograničavaju nezavisno izvještavanje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG