Linkovi

Blinken stigao u Izrael u nastojanju da osigura prekid vatre u Gazi


Blinken stiže u Tel Aviv, 22. mart 2024.
Blinken stiže u Tel Aviv, 22. mart 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u petak u Izrael u nastojanju da se osigura prekid vatre između Izraela i militantne grupe Hamas, dok se Vijeće sigurnosti UN-a priprema za glasanje o američkom nacrtu rezolucije koja poziva na "odmah" primirje.

Blinken će "razgovarati o potrebi da se osigura poraz Hamasa, uključujući i Rafah, na način koji štiti civilno stanovništvo, ne ometa isporuku humanitarne pomoći i unaprijedi ukupnu sigurnost Izraela", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Sjedinjene Države su se protivile planu Izraela da izvede kopnenu ofanzivu u Rafahu, koji se nalazi duž granice Gaze i Egipta, za koju Izrael kaže da je neophodna za postizanje svog cilja poraza Hamasa i osiguravanja da teroristička grupa koju su tako označile SAD ne može izvršiti još jedan napad poput napada na Izrael 7. oktobra.

Očekuje se da će Sjedinjene Države u petak Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti nacrt rezolucije koja će "nedvosmisleno podržati tekuće diplomatske napore usmjerene na osiguravanje trenutnog primirja u Gazi, kao i dio sporazuma o taocima", rekao je glasnogovornik američke ambasadorice Linde Thomas-Greenfield u izjavi.

Američki zvaničnici pregovaraju o tekstu koji se fokusira na šestosedmično primirje i oslobađanje talaca koje drže militanti Hamasa u zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.

Blinken je u četvrtak bio u Egiptu na razgovorima koji su bili fokusirani na napore da se osigura prekid vatre, oslobađanje talaca i slanje više humanitarne pomoći u Gazu kako bi se pomoglo palestinskim civilima.

"Postoji jasan konsenzus oko niza zajedničkih prioriteta", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u četvrtak o svojim razgovorima u glavnom gradu Egipta. "Prvo: potreba za trenutnim kontinuiranim prekidom vatre, uz oslobađanje talaca."

Prekid vatre bi stvorio prostor za više humanitarne pomoći, dodao je.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG