Linkovi

Blinken odlazi na Bliski istok radi razgovora o prekidu vatre i poslijeratnim planovima za Gazu


Palestinci u redu da dobiju besplatne obroke u izbjegličkom kampu Jabaliya u pojasu Gaze u ponedjeljak, 18. marta 2024. (AP Photo/Mahmoud Essa)
Palestinci u redu da dobiju besplatne obroke u izbjegličkom kampu Jabaliya u pojasu Gaze u ponedjeljak, 18. marta 2024. (AP Photo/Mahmoud Essa)

Američki državni sekretar Antony Blinken trebao bi ove sedmice posjetiti Saudijsku Arabiju i Egipat radi razgovora za koje je rekao da će se fokusirati na zalaganje za prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca koje drže palestinski militanti i planiranje poslijeratne Gaze.

Govoreći u utorak tokom posjete Filipinima, Blinken je rekao novinarima da će morati postojati aranžmani za pristup upravljanju, sigurnosti, humanitarnoj pomoći i ponovnom razvoju Gaze.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države Izraelu nametnule imperativ da ima plan i da ostaje nada da će sukob završiti što je prije moguće.

Veći dio infrastrukture i kuća u Pojasu Gaze sravnjen je s zemljom u izraleskoj kampanji eliminacije Hamasove militantne grupe nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi prema izraelskim izvještajima i uzimanje oko 250 talaca.

Ministarstvo zdravlja Gaze kaže da je izraelska kontraofanziva ubila skoro 32.000 Palestinaca, većinom žena i djece. Više od polovine stanovništva Gaze je raseljeno.

Blinken je opisao, kako je rekao, "užasnu humanitarnu situaciju" u Gazi, pozivajući se na izvještaje Ujedinjenih naroda da je cjelokupnom stanovništvu potrebna humanitarna pomoć.

"Sto posto stanovništva Gaze je na ozbiljnom nivou akutne nesigurnosti hrane", rekao je Blinken. "To je prvi put da je čitava populacija tako klasifikovana."

Neke informacije su došle od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG