Linkovi

Blinken: SAD "neće predahnuti" dok se Amerikanac zatvoren u Rusiji ne vrati kući


Paul Whelan, bivši američki marinac koji je uhapšen i osuđen zbog navodne špijunaže, sluša pesudu u staklenom kavezu u Sudu Grada Moskve, u Moskvi, 15. juna 2020.
Paul Whelan, bivši američki marinac koji je uhapšen i osuđen zbog navodne špijunaže, sluša pesudu u staklenom kavezu u Sudu Grada Moskve, u Moskvi, 15. juna 2020.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da se Sjedinjene Države neće predahnuti sve dok se Paul Whelan, Amerikanac koji je zatvoren u Rusiji, bezbjedno ne vrati kući.

Najnovije obećanje vlade dolazi u trenutku kada se (u četvrtak) navršava pet godina od kada su ruske vlasti uhapsile Whelana.

Bivši američki marinac služi 16-godišnju kaznu zbog optužbi za špijunažu za koje on i Sjedinjene Države kažu da su neosnovane.

"Predugo su Paul i njegova porodica trpjeli posljedice odluke ruske vlade da nezakonito pritvara američke državljane", rekao je Blinken u saopštenju u srijedu.

"Korištenje ljudi kao političkih piona je neprihvatljivo", rekao je on.

U intervjuu koji je prošle nedjelje objavio BBC, Whelan je rekao da se oseća "napuštenim" od Sjedinjenih Država.

Bijela kuća je prošle nedelje saopštila da radi na novom predlogu Rusiji da oslobodi Vilana i reportera Volstrit džornala Evana Gershkovicha, koji se suočava sa suđenjem zbog optužbi za špijunažu.

Rusija je odbacila prethodni predlog SAD da oslobode dvojicu Amerikanaca za koje SAD smatraju da su nezakonito pritvoreni.

U izveštaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG