Linkovi

Blinken: SAD "čelično čvrsto" posvećene obavezi da brane Filipine


Državi sekretar SAD Antony Blinken i filipinski sekretar za inostrane poslove Enrique Manalo dolaze na poslovni ručak u Manili, 19. marta 2024.
Državi sekretar SAD Antony Blinken i filipinski sekretar za inostrane poslove Enrique Manalo dolaze na poslovni ručak u Manili, 19. marta 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da Sjedinjene Države ostaju pri svojim "čelično čvrstim" obavezama u odbrani dugogodišnjeg saveznika, Filipina, od oružanog napada u Južnom kineskom moru.

Blinkenova posjeta Manili je njegova druga od kada je filipinski predsjednik Ferdinand Marcos preuzeo dužnost 2022. godine i dio je kratke azijske turneje kako bi se pojačala podrška SAD regionalnim saveznicima protiv Kine.

Peking polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, odbacujući konkurentske tvrdnje nekoliko zemalja jugoistočne Azije, uključujući Filipine, i međunarodnu presudu koja je kineski stav proglasila neosnovanim.

Blinkenovo obnovljeno obećanje o odbrani uslijedilo je poslije nedavnih incidenata koji uključuju filipinske i kineske brodove u blizini spornih grebena kod obale te zemlje u jugoistočnoj Aziji.

"Ovi plovni putevi su ključni za Filipine, njihovu bezbednost, njihovu ekonomiju, ali su također ključni za interese regiona, Sjedinjenih Država i sveta", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim filipinskim kolegom Enriqueom Manalom.

"Zato smo uz Filipine i držimo se naših čvrstih odbrambenih obaveza, uključujući i sporazuma o međusobnoj odbrani", rekao je Blinken.

Poslije Blinkenovih riječi, Kina je saopštila da Sjedinjene Države "nemaju pravo" da se miješaju u pitanja Južnog kineskog mora.

"Sjedinjene Države nisu strana kada je riječ o Južnom kineskom moru i nemaju pravo da se mešaju u pomorska pitanja koja su između Kine i Filipina", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova na redovnoj konferenciji za novinare.

Blinkenova turneja odigrava se uoči trilateralnog sastanka u Washingtonu sljedećeg meseca između američkog predsednika Joea Bidena, Marcosa i japanskog premijera Fumija Kishide.

Najavljujući samit sa azijsko-pacifičkim saveznicima, portparolka Bijele kuće rekla je da će lideri forsirati "zajedničku viziju za slobodan i otvoren Indo-Pacifik".

Najviši američki zvaničnici su u više navrata govorili da bi "oružani napad" na filipinske državne brodove, avione, oružane snage i obalsku stražu doveo do pozivanja na sporazum o međusobnoj odbrani između SAD i Filipina iz 1951. prema kom je Washington obavezan da brani svog saveznika.

Marcos je izrazio "veliku strepnju" zbog nedavnih sukoba koji su izazvali oštru diplomatsku razmenu između Manile i Pekinga.

Uoči svojih sastanaka, Blinken je obišao fabriku poluprovodnika. On je opisao Filipine kao "sve neophodnijeg partnera" u obezbjeđivanju "izdrživog" lanca snabdevanja čipovima.

Sjedinjene Države nastoje da učvrste svoju prednost u industriji čipova, kako iz razloga nacionalne bezbjednosti, tako i zbog konkurencije iz Kine.

"Unapređenje savezništva"

Peking je optužio Washington da koristi Filipine kao "piona" u sporu u vezi sa Južnim kineskim morem i raznim grebenima.

Kina raspoređuje brodove da patroliraju prometnim plovnim putem i izgradila je vještačka ostrva koja je militarizovala da bi potkrijepila svoje tvrdnje.

Manalo je na konferenciji za novinare rekao da je Blinkenu naglasio važnost "značajnijih američkih investicija u jačanje odbrambenih i civilnih sposobnosti za sprovođenje zakona u Filipinima".

Blinkenova posjeta je imala za cilj "unapređenje savezništva", rekao je Renato De Castro, profesor međunarodnih studija na Univerzitetu De la Salle u Manili.

Marcos bi također vjerovatno bio zainteresovan da čuje od Blinkena koje su "tačke okidanja" za Sjedinjene Države da se pozovu na svoj sporazum o međusobnoj odbrani, rekao je Herman Kraft, profesor političkih nauka na Univerzitetu Filipina.

Odnosi između Washingtona i Manile bili su nestabilni pod bivšim predsjednikom Rodrigom Duterteom, koji se okrenuo ka Kini.

Međutim, otkako je Marcos preuzeo vlast, nastojao je da produbi saradnju sa Sjedinjenim Državama i regionalnim susjedima, suprotstavljajući se kineskoj agresiji na filipinske brodove u Južnom kineskom moru.

XS
SM
MD
LG