Linkovi

Blinken razgovarao sa Netanyahuom - novi pokušaj da se postigne prekid vatre u Gazi


Američki državni sekretar Entoni Blinken sa porodicama talaca otetih u smrtonosnom napadu Hamasa 7. oktobra 2023, ispred hotela u Tel Avivu 1. maja 2024.
Američki državni sekretar Entoni Blinken sa porodicama talaca otetih u smrtonosnom napadu Hamasa 7. oktobra 2023, ispred hotela u Tel Avivu 1. maja 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u srijedu, dok se u Kairu nastavljaju razgovori kako bi se usaglasili detalji u novom pokušaju da se postigne prekid vatre u izraelskom ratu sa ekstremistima Hamasa u Gazi.

Portparol State Departmenta Matthew Miller rekao je da je Blinken "naglasio da Hamas stoji na putu prekidu vatre". Ekstremisti su do sada odbijali da prihvate plan kojim se poziva na nekoliko nedelja prekida vatre u skoro sedam mjeseci ratovanja, kao i puštanje jevrejskih talaca u zamenu za oslobađanje Palestinaca koje je uhapsio Izrael.

Međutim, iako je Blinken okrivio Hamas za izostanak primirja, Miller navodi da je šef američke diplomatije rekao da se SAD i dalje protiv planovima izraelskog premijera o kopnenom napadu na grad Rafah u južnom dijelu Gaze, gde Izrael kaže da namjerava da likvidira četiri preostala bataljona boraca Hamasa.

Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i brojni svetski zvaničnici izrazili su protivljenje napadu na Rafahu zato što je tamo utočište potražilo više od milion palestinskih izbjeglica. Mnogima od njih je izraelska vojska naredila da napuste svoje domove u sjevernom dijelu Gaze u ranim nedjeljama rata.

Netanyahu kaže da je ofanziva neophodna da bi se ispunio cilj Izraela da okonča Hamasovu kontrolu nad Gazom, i da će se ona dogoditi bez obzira na to da li se sa Hamasom postigne dogovor o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Američki državni sekretar Antony Blinken sa izraelskim predsednikom Isaacom Herzogom u Tel Avivu, 1. maja 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken sa izraelskim predsednikom Isaacom Herzogom u Tel Avivu, 1. maja 2024.

Poslije ranijeg susreta za izraelskim predsednikom Isaacom Herzogom u Tel Avivu, Blinken je izjavio o pregovorima o primirju: "Prijedlog je na stolu, i kao što smo rekli, nema odlaganja, nema izgovora, sad je pravi trenutak."

Kairo je domaćin razgovora u kojima učestvuju američki, egipatski i katarski posrednici, koji su i osmislili najnoviji prijedlog za prekid vatre.

Blinken također stalno naglašava potrebu da se više humanitarne pomoći dostavi Gazi, kako bi se nahranili izgladneli Palestinci.

"Istovremeno, dok radimo neumorno na postizanju dogovora o prekidu vatre, koji bi vratio taoce kući, takođe se fokusiramo na narod Gaze koji pati, u situaciji između dvije vatre, za šta je odgovoran Hamas", rekao je Blinken.

Šef američke diplomatije je više puta pozvao Hamas da prihvati prijedlog o prekidu vatre tokom posjete regionu, koja je uključila i razgovore u Saudijskoj Arabiji i Jordanu.

Herzog kaže da povratak talaca koje drži Hamas "jeste i treba da bude najveći prioritet međunarodne zajednice".

Američki državni sekretar Antony Blinken obraća se porodicama i prijateljima izraelskih talaca koje drži Hamas u Gazi, u Tel Avivu, 1. maja 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken obraća se porodicama i prijateljima izraelskih talaca koje drži Hamas u Gazi, u Tel Avivu, 1. maja 2024.

Poslije sastanka sa Hercogom, Blinken je razgovarao sa demonstrantima ispred zgrade, koji su držali transparente i skandirali slogane pozivajući da se taoci iz Gaze vrate kući.

Blinken je rekao demonstrantima da se sastao sa porodicama talaca i poručio im: "Povratak vaših voljenih kućama je u središtu svega što pokušavamo da postignemo."

Vjeruje se da Hamas i dalje drži oko 100 talaca, zajedno sa posmrtnim ostacima još 30 Jevrejea, nakon što je uzeo 250 ljudi za taoce tokom napada na Izrael 7. oktobra, u kome su ekstremisti ubili 1.200 ljudi.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 34.500 ljudi, a oko dvije trećine su žene i djeca, navodi Ministarstvo zdravlja u Gazi. Izrael navodi da je među ubijenima nekoliko hiljada ekstremista Hamasa.

Cindy Saine je doprinijela ovom izvještaju.
XS
SM
MD
LG