Linkovi

Blinken razgovarao sa Lavrovom, tražio hitno oslobađanje američkog novinara


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken zatražio je hitno oslobađanje novinara dnevnika Wall Street Journal Evana Gerškoviča, kojeg je Rusija optužila za špijuniranje, tokom telefonskog razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u nedjelju, saopšteno je iz State Departmenta.

"Sekretar Blinken je prenio ozbiljnu zabrinutost Sjedinjenih Država u pogledu ruskog neprihvatljivog pritvaranja američkog novinara. Sekretar je zatražio njegovo hitno oslobađanje. Sekretar Blinken je također zatražio od Kremlja da odmah oslobodi nepravedno pritvorenog američkog državljanina Paula Whelana. Sekretar i ministar spoljnih poslova Lavrov takođe su razgovarali o značaju stvaranja uslova koji dozvoljavaju diplomatskim misijama da obavljaju svoj posao", navodi se u saopštenju, u kojem se ne navodi ime Gerškoviča.

Lavrov je, kako su prenijeli ruski mediji, Blinkenu poručio da je neprihvatljivo da Washington politizuje slučaj Gerškoviča i da će o sudbini američkog novinara odlučivati sud.

"Blinkenova pažnja bila je usmjerena na potrebu da se poštuju odluke ruskih vlasti, donijete u skladu sa zakonom i međunarodnim obavezama Ruske federacije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Izvještač Wall Street Journala uhapšen je u četvrtak u gradu Jekatineburgu pod optužbama za špijunažu – koje je list za koji radi oštro demantovao.

Ruska služba bezbjednosti privela je Gerškoviča pod sumnjom da pokušava da dođe do poverljivih informacija.

Riječ je o prvom slučaju privođenja jednog američkog novinara u Rusiji, po optužbama za špijuniranje, od kraja Hladnog rata. Njegovo oslobađanje prethodno je zatražio i američki predsjednik Joe Biden.

Paul Whelan, bivši marinac, pritvoren je po optužbama za špijunažu za koje njegova porodica kaže da su lažne.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG