Linkovi

Blinken putuje u Evropu: Teme Ukrajina, Gaza, NATO i trgovina


Arhiv - Državni sekretar Antony Blinken maše dok se ukrcava u avion u vazdušnoj vazi Andrews u Marylandu, 3. marta 2022.
Arhiv - Državni sekretar Antony Blinken maše dok se ukrcava u avion u vazdušnoj vazi Andrews u Marylandu, 3. marta 2022.

Američki državni sekretar Antony Blinken putuje ove nedjelje u Francusku i Belgiju na razgovore o situaciji u Ukrajini, Gazi i na Haitiju i na trgovinske pregovore sa Evropskom unijom i Jermenijom.

Blinken počinje svoje putovanje u Parizu, gdje će se, prema saopštenju State Departmenta, sastati sa predsjednikom Emmanuelom Macronom i sa njim razgovarati o podršci Ukrajini, sprečavanju širenja rata između Izraela i Hamasa u Gazi i stabilizaciji situacije na Haitju.

Sjedinjene Države i Francuska bile su među najvećim podržavaocima Ukrajine u dvije godine otkako je Rusija pokrenula invaziju na svog susjeda.

Blinken će također izraziti podršku SAD Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu tokom razgovara sa generalnom direktorkom UNESCO-a.

Najviši američki diplomata otputovaće u Brisel na sastanak ministara inostranih poslova NATO povodom proslave 75. godišnjice Alijanse.

Tokom boravka u Briselu, Blinken bi također trebalo da se sastane sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i šefom NATO Jensom Stoltenbergom.

Trojni sastanak između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Jermenije zakazan je za petak, a State Department je sapštio da će fokus biti na "američkoj i podršci EU ekonomskoj otpornosti Jermenije dok radi na diversifikaciji svojih trgovinskih partnerstava i rješavanju humanitarnih potreba".

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijer Jermenije Nikol Pašinjan predvodiće svoje delegacije.

Odvojeni pregovori o trgovini i tehnologiji između SAD i EU okončaće Blinkenovo put u Belgiju.

XS
SM
MD
LG