Linkovi

Američki diplomatski konvoj napadnut u Sudanu


Kartum, Sudan, 17. april 2023.
Kartum, Sudan, 17. april 2023.

Najviši diplomata Washingtona rekao je u utorak da se konvoj američke ambasade našao pod vatrom u Sudanu i osudio "neselektivne vojne operacije" jer su oružane snage zemlje i moćni rival već četvrti dan oslobodili teško oružje u urbanim područjima.

Konvoj jasno označenih vozila ambasade napadnut je u ponedjeljak, a preliminarni izvještaji povezuju napadače sa Snagama za brzu podršku, paravojnom grupom koja se bori protiv sudanske vojske, rekao je novinarima američki državni sekretar Antony Blinken. Svi u konvoju su bili sigurni, rekao je Blinken.

Napad konvoja u Kartumu, zajedno s ranijim napadima na humanitarne radnike i rezidenciju izaslanika EU u glavnom gradu Sudana, signalizirao je daljnji pad u haos otkako je bitka dvojice rivalskih generala za kontrolu nad trećom po veličini afričkom zemljom izbila tokom vikenda.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je vođe dvije zaraćene sudanske strane da pristanu na prekid vatre, dok je od početka sukoba poginulo najmanje 180 osoba.

Američki State Department izdao je saopštenje kasno u ponedjeljak u kojem se navodi da je Blinken odvojeno razgovarao s generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, komandantom oružanih snaga zemlje, i generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, šefom snaga za brzu podršku.

Pozvao ih je da prekinu borbe kako bi omogućili isporuku humanitarne pomoći onima koji su pogođeni sukobom i omogućili ponovno ujedinjenje sudanskih porodica.

U saopćenju se navodi da je Blinken pozvao Burhana i Dagala da dozvole međunarodnoj zajednici u Kartumu "da se pobrine da njeno prisustvo bude sigurno" i naglasio odgovornost dvojice generala "da osiguraju sigurnost i dobrobit civila, diplomatskog osoblja i humanitarnih radnika. "

Poziv sekretara Blinkena dvojici sudanskih rivala bio je jedan od mnogih poziva međunarodne zajednice na mir u toj sjevernoafričkoj zemlji.

U priopćenju objavljenom u utorak sa sastanka ministara vanjskih poslova G-7 u Karuizawi, Japan, osuđuju se borbe, za koje su rekli da "prijete sigurnosti i sigurnosti sudanskih civila i potkopavaju napore da se obnovi demokratska tranzicija Sudana".

Obje vojne strane koje se bore za kontrolu u Sudanu tvrdile su da su u ponedjeljak ostvarile dobitke, dok je broj poginulih u nasilju premašio 180.

Volker Perthes, specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda u Sudanu, rekao je novinarima video linkom iz Kartuma u ponedjeljak da je najmanje 185 ljudi ubijeno, a više od 1.800 ranjeno otkako su borbe izbile u subotu.

Broj žrtava u borbama će vjerovatno rasti, a mnogi od ranjenih neće moći doći do bolnica na liječenje. Grupa sudanskih ljekara rekla je da su borbe također "teško oštetile" više bolnica širom glavnog grada.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG