Linkovi

Blinken u posjeti Bliskom istoku - pritisak za zaustavljanje borbi u Gazi i povećanje pomoći


Palestinci prolaze pored ruševina kuća uništenih tokom izraelske vojne ofanzive, tokom sukoba između Izraela i Hamasa, u gradu Gaza, 20. marta 2024.
Palestinci prolaze pored ruševina kuća uništenih tokom izraelske vojne ofanzive, tokom sukoba između Izraela i Hamasa, u gradu Gaza, 20. marta 2024.

Velika Britanija je u srijedu najavila novu isporuku pomoći u hrani Pojasu Gaze, dok su američki zvaničnici zatražili povećanje isporuke humanitarne pomoći i novi prekid vatre uoči pregovora sa izraelskim zvaničnicima u Washingtonu sljedeće nedjelje.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je 2.000 tona hrane prešlo u Gazu uz pomoć Jordana i da je distribuira Svjetski program za hranu (WFP).

"Od ključnog je značaja da zadržimo tok pomoći u Gazi kako bismo okončali patnju, i zato je ova najnovija isporuka pomoći od strane WFP-a toliko važna", rekao je britanski ministar spoljnih poslova David Cameron u saopštenju.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebalo bi da održi razgovore ove nedjelje u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Izraelu, fokusirane na postizanje novog zaustavljanja borbi u Gazi, oslobađanje talaca koje drže palestinski ekstremisti, jačanje međunarodnih napora za dobijanje pomoći u Gazi, ali i da radi na rješavanju pitanja upravljanja, bezbjednosti i ponovnog razvoja u Gazi poslije rata.

Blinken je u Saudijsku Arabiju sletio u srijedu, dok će u četvrtak boraviti u Egiptu, nakon čega će u petak posjetiti Tel Aviv, saopšteno je iz State Departmenta.

"U Izraelu, sekretar Blinken će sa liderima u izraelskoj vladi razgovarati o pregovorima da se obezbijedi oslobađanje svih talaca. Razgovaraće o potrebi da se osigura poraz Hamasa, uključujući i u Rafahu, na način kojim se štiti civilno stanovništvo, ne ometa isporuka humanitarne pomoći i unapređuje ukupna bezbjednost Izraela", saopštio je portparol Matthew Miller.

Kako se borbe nastavljaju, američki zvaničnici su više puta izražavali zabrinutost zbog plana Izraela da izvede ofanzivu u Rafahu, koji se nalazi duž granice Gaze i Egipta, gde se sklonilo više od milion Palestinaca.

Ta zabrinutost, koju ponavljaju zvaničnici UN, fokusirana je na potencijalnu humanitarnu katastrofu u Rafahu koji je glavna ulazna tačka za ono malo pomoći koja stiže u Pojas Gaze i ne postoji jasan plan za sigurno mesto gdje bi palestinski civili mogli da odu kako bi bili bezbjedni od izraelske vojne operacije.

Izraelski vojnici na tenku na poziciji na granici sa Pojasom Gaze, na jugu Izraela, 19. mart 2024.
Izraelski vojnici na tenku na poziciji na granici sa Pojasom Gaze, na jugu Izraela, 19. mart 2024.

Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je kasno u utorak da će sekretar za odbranu Llold Austin sljedeće nedjelje primiti izraelskog ministra odbrane Joava Galanta na razgovorima u Pentagonu o planovima da se osigura bezbjednost za ljude u Rafahu. Ostale teme na dnevnom redu uključuju napore da se obezbijedi oslobađanje talaca i potrebu da više humanitarne pomoći stigne u Gazu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je izraelskim poslanicima u utorak da je jasno stavio do znanja u telefonskom razgovoru sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom da je Izrael "odlučan da završi eliminaciju ovih bataljona u Rafahu i da ne postoji način da se to uradi osim ulaskom na teren".

Odvojeno, visoki zvaničnici Bijele kuće biće domaćini visokim izraelskim vojnim, obavještajnim i humanitarnim zvaničnicima na sastancima u Washintonu. Sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da se očekuje da će se ti sastanci održati početkom sljedeće nedelje.

On je rekla novinarima u utorak da Sjedinjene Države stalno rade na postizanju sporazuma o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca i da Izrael mora da učini više da obezbijedi "neometan pristup" humanitarnoj pomoći kako bi ušla u sjevernu i južnu Gazu.

Veliki dio infrastrukture i kuća u Gazi je sravnjen sa zemljom tokom izraelske kampanje eliminacije bilo kakve kontrole koju sprovodi Hamas u Gazi.

Blinken je u utorak opisao, kako je rekao, "užasnu humanitarnu situaciju" u Gazi, pozivajući se na izvještaje Ujedinjenih nacija da je cjelokupnom stanovništvu potrebna humanitarna pomoć.

"Prema najpoštovanijim mjerilima ovih stvari, 100 odsto stanovništva Gaze je na ozbiljnom nivou akutne nesigurnosti hrane", rekao je Blinken. "To je prvi put da je čitava populacija tako klasifikovana."

Katarski zvaničnici su "oprezni optimisti" da Izrael i Hamas mogu da postignu novi prekid vatre u ratu u Gazi i oslobađanje još talaca koje drže ekstremisti, rekao je u utorak portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Majed al-Ansari dao je povoljnu ocjenu posle razgovora u Dohi u kojima je učestvovao šef izraelske obavještajne službe David Barnea. Ali Ansari je rekao da je "prerano da se najavljuje bilo kakav uspjeh".

Razmatra se novo šestonedjeljno primirje, tek drugo u više od pet meseci borbi poslije jednonedeljnog primirja u novembru. Pored toga, nova pauza u sukobu mogla bi da dovede do oslobađanja oko 40 od preostalih 100 talaca koje drži Hamas u zamenu za desetine Palestinaca koje je Izrael zatvorio i dozvolio više hrane i humanitarne pomoći u Gazu.

Jedan zvaničnik Hamasa rekao je da se predloženim paktom pozovu izraelske snage da se povuku iz "svih gradova i naseljenih područja". Ali detalji tek treba da budu riješeni, a pregovori bi mogli da potraju danima ili nekoliko nedjelja, rekli su zvaničnici. Pregovori su već nedjeljama produženi bez rješenja.

Rat je počeo 7. oktobra napadom Hamasa koji je, prema tamošnjim zvaničnicima, ubio 1.200 ljudi u Izraelu i doveo do zarobljavanja oko 250 talaca. U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi je ubijeno skoro 32.000 Palestinaca, od kojih su dvije trećine žene i djeca, prema zdravstvenim zvaničnicima Hamasa u Gazi. Izraelska vojska tvrdi da je ubila hiljade boraca Hamasa.

U izvještaju su korišteni materijali agencija Reuters, AP i AFP.
XS
SM
MD
LG