Linkovi

Blinken odobrio baltičkim državama slanje američkog oružja u Ukrajinu


Državni sekretar SAD Antony Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka u Ženevi, Švajcarska, 21. januara 2022.
Državni sekretar SAD Antony Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka u Ženevi, Švajcarska, 21. januara 2022.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u subotu da je ovlastio baltičke nacije - Estoniju, Letoniju i Litvaniju - da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu, što je potez koji se događa usred rastućih tenzija Ukrajine sa susjednom Rusijom.

"Ubrzao sam i odobrio, a mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija Letonija Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije", rekao je Blinken u objavi na Twitteru.

Blinken je takođe zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO "na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini".

Blinken je najavio da je odobrio isporuku oružja jedan dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obje strane napustile posljednju rundu pregovora na visokom nivou u petak obećavajući samo da će nastaviti razgovor.

Američki predsjednik Joe Biden fokusirao se u subotu na Ukrajinu. U saopštenju Bijele kuće se navodi: "Predsjednik Bajden sastao se sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost lično i virtuelno u Camp Davidu kako bi razgovarali o kontinuiranim agresivnim akcijama Rusije prema Ukrajini. Predsjednik Biden je obaviješten o trenutnom stanju ruskih vojnih operacija na ukrajinskim granicama i razgovarao je o našim tekućim naporima da diplomatskim putem deeskaliramo situaciju i o našem nizu mjera odvraćanja koje se blisko koordinišu sa našim saveznicima i partnerima, uključujući tekuće isporuke bezbjednosne pomoći Ukrajini. Predsjednik Biden je ponovo potvrdio da će, ukoliko Rusija dalje izvrši invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Države će, sa svojim saveznicima i partnerima, nametnuti Rusiji brze i teške posljedice".

CNN i Fox News izvijestili su u subotu da je američka ambasada u Kijevu zatražila od State Departmenta odobrenje da dozvoli svom neesecijalnom osoblju i njihovim porodicama da napuste zemlju.

Izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za Glas Amerike da su od svojih američkih kontakata čuli da se razmatra evakuacija porodica i neesencijalnog osoblja. Prema izvoru, plan evakuacije su Amerikanci prenijeli ukrajinskoj vladi u petak.

Visoki zvaničnik State Departmenta je kasnije rekao za Glas Amerike da nije došlo do naredbe, upitan da li je porodicama osoblja američke ambasade u Ukrajini naloženo da počnu evakuaciju od ponedeljka.

Portparol State Departmenta je takođe rekao Glasu Amerike u emailu da agencija nije dala takvo naređenje i "u ovom trenutku nemamo šta da objavimo".

"Mi sprovodimo rigorozno planiranje vanrednih situacija, kao i uvijek, u slučaju da se bezbjednosna situacija pogorša", dodao je portparol. „Već smo na četvrtom nivou savjetovanja za putovanja u Ukrajinu zbog COVID-a i savjetovali smo da građani SAD treba da budu svjesni izvještaja da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine."

Portparol je rekao da ako američke diplomate i njihove porodice moraju da budu evakuisane, "američki građani ne bi trebalo da očekuju da će biti evakuacija koje sponzoriše američka vlada", i napomenuo da su trenutno dostupni komercijalni letovi za napuštanje Ukrajine.

Blinken i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarali su oko sat i po u Ženevi, pri čemu su oba zvaničnika odbila da odustanu od suštinskih zahtjeva.

Blinken je, posebno, opisao ćorsokak grubim izrazima.

"Ako bilo koja ruska vojna snaga pređe preko ukrajinske granice, to je nova invazija. Naići će na brz, oštar i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika", rekao je Blinken novinarima nakon sastanka.

Zapad zahtijeva da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok Moskva traži da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i insistira da zapadna vojna alijansa odbije kandidaturu Ukrajine za članstvo.

Blinken je rekao da su SAD i njihovi saveznici spremni da se pozabave zabrinutošću Rusije, ali ne bez uslova.

"Sjedinjene Države, naši saveznici i partneri spremni su da traže moguća sredstva za njihovo rješavanje u duhu reciprociteta, što jednostavno znači da Rusija takođe mora da se pozabavi našim zabrinutostima", rekao je Blinken.

"Postoji nekoliko koraka koje možemo da preduzmemo, svi mi, uključujući Rusiju, da povećamo transparentnost, da smanjimo rizike, da unaprijedimo kontrolu naoružanja, da izgradimo povjerenje", dodao je Blinken.

Mediji javljaju da se očekuje da će se ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas sastati sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom na razgovorima u Moskvi, iako nije određen datum.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija okupila skoro 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom, uključujući teritorije Bjelorusije i okupiranog Krima. Blinken je ranije ovog mesjeca upozorio da bi Moskva mogla da "mobiliše duplo veći broj u veoma kratkom roku".

"Tamo imaju značajan položaj snaga i to se nije smanjilo. U stvari, nastavilo je da raste. I dalje smo zabrinuti zbog toga", rekao je novinarima u petak sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Uprkos takvoj zabrinutosti SAD i njenih saveznika, Lavrov je u petak pokušao da Ukrajinu predstavi kao agresora.

"Niko ne krije da se oružje predaje Ukrajini, da stotine vojnih instruktora hrle u Ukrajinu upravo sada", rekao je Lavrov.

Ipak, ruski ministar spoljnih poslova je razgovore nazvao "konstruktivnim i korisnim".

Mapa Rusije i Ukrajine
Mapa Rusije i Ukrajine

Lavrov je takođe rekao da će se razgovori nastaviti o bezbjednosnim zahtjevima Kremlja i da su se i Rusija i SAD obavezale da će svoju zabrinutost izneti u pisanoj formi za dalju diskusiju.

I Lavrov i Blinken su rekli da postoji mogućnost da bi ruski predsjednik Vladimir Putin i Biden mogli da razgovaraju, ako obje strane povjeruju da bi to moglo biti od pomoći.

Međutim, neki od obnovljenih zahtjeva Rusije izazvali su oštriji odgovor američkih saveznika i partnera, uključujući NATO.

"NATO se neće odreći naše sposobnosti da štitimo i branimo jedni druge, uključujući prisustvo trupa u istočnom dijelu Alijanse", rekla je portparolka NATO Oana Lungesku u petak, odbacujući zahtjeve da Alijansa povuče trupe iz Bugarske i Rumunije.

"Uvijek ćemo reagovati na svako pogoršanje našeg bezbjednosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane", rekla je ona.

SAD su takođe nastojale da ohrabre saveznike, uključujući Kijev.

Blinken je "ponovo potvrdio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine" u telefonskom razgovoru u petak sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, saopštio je State Department.

Usred napetosti i političkog manevrisanja koje je u toku, šef Ujedinjenih nacija je apelovao na smirenost.

"Jasno je da je moja poruka da ne bi trebalo da bude bilo kakve vojne intervencije u ovom kontekstu", rekao je generalni sekretar Antonio Gutereš. "Nadam se da se to, naravno, neće desiti u sadašnjim okolnostima. Ubijeđen sam da se to neće desiti i snažno se nadam da ću biti u pravu".

Šefica biroa Glasa Amerike u State Departmentu Nike Ching i dopisnik ruske službe Glasa Amerike Mihail Komadovski dali su doprinos pisanju ovog izvještaja. Upotrebljeni su i neki materijali agencija AP, AFP i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG