Linkovi

Blinken: Ne postoji američka strategija za promjenu režima u Rusiji


Antony Blinken
Antony Blinken

Državni sekretar Antony Blinken kaže da SAD "nemaju strategiju za promjenu režima u Rusiji, ili bilo kojoj drugoj zemlji", nakon što je predsjednik Joe Biden u subotu izjavio da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti".

"Mislim da je predsjednikova poenta, poenta Bijele kuće, sinoć bila da se predsjedniku Putinu ne može omogućavati da vodi rat ili učestvuje u agresiji protiv Ukrajine ili bilo gdje drugdje", izjavio je Blinken u nedjelju tokom posjete Jerusalimu.

"Kao što znate, i kao što ste nas čuli da više puta ponavljamo, nemamo strategiju promjene režima u Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji, što se toga tiče. U ovom slučaju, kao i svakom drugom, to je na građanima zemlje koja je u pitanju. To je na narodu Rusije", naglasio je u Jerusalimu američki državni sekretar.

Biden je u subotu u Poljskoj izjavio da je zapadna odbrana Ukrajine od ruske invacije od vitalnog značaja za zaštitu demokratije širom svijeta, za naredne generacije.

"Test na kojem smo u ovom trenutku je test za sva vremena", rekao je Biden u govoru u Kraljevskom zamku, znamenitosti Varšave.

Biden je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine "primjer jednog od najstarijih ljudskih impulsa, kada se koriste surova sila i dezinformacije da bi se zadovoljila glad za apsolutnom moći i kontrolom".

"To je ništa manje nego direktan izazov međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, koji je uspostavljen posijle kraja Drugog svjetskog rata", dodao je Biden.

Što se tiče Putina, predsjednik SAD je rekao: "Za ime boga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti".

Jedan zvaničnik Bijele kuće rekao je da Bidenov komentar da Putin ne može ostati na vlasti ne predstavlja promjenu pozicije Washingtona, koji izbegava direktan vojni angažman u Ukrajini i specifično je naglasio da ne podržava promjenu režima.

"Ali ono što imamo jeste strategija da se snažno podrži Ukrajina", rekao je Blinken. "Imamo strategiju vršenja do sada neviđenog pritiska na Rusiju i nastavljamo sa njenim sprovođenjem. I imamo strategiju da pružamo svaku moguću humanitarnu pomoć, i imamo strategiju jačanja NATO-a", dodao je državni sekretar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG