Linkovi

Blinken: 'Mora se učiniti mnogo više' da se zaštite palestinski civili


Američki državni sekretar Antony Blinken razgovara s medijima nakon učešća u takozvanom '2+2 dijalogu' u New Delhiju, 10. novembra 2023.
Američki državni sekretar Antony Blinken razgovara s medijima nakon učešća u takozvanom '2+2 dijalogu' u New Delhiju, 10. novembra 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je napravljen "izvjestan napredak" u zaštiti palestinskih civila, ali da "treba učiniti mnogo više" kako bi se žrtve svele na minimum i isporučila humanitarna pomoć ratom pogođenoj Gazi.

"Vidjeli smo napredak, samo ga trebamo vidjeti više", rekao je Blinken novinarima u Nju Delhiju na kraju devetodnevne turneje po osam zemalja koja se velikim dijelom fokusirala na pogoršanje bliskoistočnog sukoba.

Izrael je u četvrtak pristao da pauzira svoju vojnu operaciju protiv militanata Hamasa u određenim područjima sjeverne Gaze na četiri sata svakog dana, prema zvaničnicima Bijele kuće.

Pauze imaju za cilj omogućavanje protoka veće humanitarne pomoći, kao i Palestinaca koji žele pobjeći iz područja gdje su izraelska kopnena operacija i zračni napadi najintenzivniji.

Izrael je u četvrtak otvorio i drugi koridor duž obale Gaze, što će omogućiti da više Palestinaca pobjegne, rekli su zvaničnici Bijele kuće.

"Ono što je Izrael juče najavio pomoći će", rekao je Blinken, dodajući da SAD razgovaraju i o "konkretnim koracima" koji bi omogućili redovnije isporuke humanitarne pomoći, kao i goriva za vitalne objekte, kao što su bolnice i postrojenja za prečišćavanje vode.

Više od 10.000 ljudi, od kojih je oko 40% djece, ubijeno je tokom izraelskog teškog bombardiranja Gaze tokom prošlog mjeseca, prema palestinskim zvaničnicima.

U stvarnosti, ta brojka bi mogla biti čak i veća, kaže visoka zvaničnica Bidenove administracije koja je u srijedu svjedočila pred Kongresom.

Barbara Leaf, pomoćnica državnog sekretara za bliskoistočne poslove, rekla je Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma da je "vrlo moguće" da su stope žrtava veće od onoga što se izvještava. "Saznat ćemo tek nakon što puške utihnu", rekla je.

Izraelska vojska kaže da su njene kopnene snage opkolile grad Gazu, uporište Hamasa, kao dio napora da podijele palestinsku enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će iskorijeniti Hamas, islamističku grupu koja upravlja Gazom. Militanti Hamasa izveli su prošlog mjeseca krvavi iznenadni napad na izraelske vojnike i civile u kojem je poginulo više od 1.400 ljudi.

Netanyahu je rekao da neće biti primirja dok Hamas ne oslobodi preko 200 talaca za koje se smatra da ih drži.

Iako su globalni pozivi na prekid vatre postali sve glasniji, američki zvaničnici se protive takvom potezu, navodeći da bi to omogućilo Hamasu da se pregrupira i na kraju izvede još terorističkih napada.

Kriza na Bliskom istoku dominirala je Blinkenovim putovanjem, koje je uključivalo zaustavljanje u Izraelu, Zapadnoj obali, Jordanu, Iraku, Turskoj, Japanu i Južnoj Koreji.

Fokus na Aziju

Međutim, posebno u drugoj polovini svog putovanja, najviši američki diplomata pokušao je zadržati fokus na Aziji, za koju je rekao da je "kritična regija za našu budućnost".

Blinken i američki ministar odbrane Lloyd Austin sastali su se u petak u New Delhiju sa svojim indijskim kolegama, ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom i ministrom odbrane Rajnathom Singhom, na razgovorima usmjerenim na jačanje veza u sektoru odbrane.

"Odbrana ostaje jedan od najvažnijih stubova našeg bilateralnog odnosa", rekao je Singh na početku takozvanog "dijaloga 2+2".

"Uprkos raznim novonastalim geopolitičkim izazovima, moramo zadržati fokus na važnim i dugoročnim pitanjima," dodao je.

Indija i Sjedinjene Države, zajedno s Japanom i Australijom, dio su Quad-a, regionalne sigurnosne grupe na koju se gleda kao na multilateralni pokušaj da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine.

Indija je doživjela porast tenzija s Kinom, posebno nakon smrtonosnog sukoba 2020. duž sporne granice između dvije zemlje na Himalajima.

Ali Indija je održavala bliske odbrambene i ekonomske veze s Rusijom – na veliko razočaranje zapadnih zemalja koje su pokušale ekonomski i diplomatski izolirati Rusiju nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Tenzije su takođe porasle u septembru nakon što je Kanada, bliski saveznik SAD, navela da je Indija umiješana u ubistvo kanadskog državljanina Hardeepa Singha Nidžara, separatiste Sika.

Indija je žestoko negirala optužbe. Ali američki zvaničnici žele da Indija sarađuje s Kanadom u istrazi ubistva.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka s indijskim zvaničnicima u petak, Blinken je rekao da su Indija i Kanada "dva naša najbliža prijatelja i partnera i naravno da želimo da ih vidimo kako rješavaju sve razlike ili sporove".

XS
SM
MD
LG