Linkovi

Blinken imenovao Toma Sullivana za novog specijalnog savjetnika umesto Dereka Cholleta


Arhiv - Antony Blinken i Tom Sullivan
Arhiv - Antony Blinken i Tom Sullivan

Američki državni sekretar Antony Blinken imenovao je Toma Sullivana za novog specijalnog savjetnika u State Departmentu umjesto Derek Cholleta koji je prešao na novu dužnost u Pentagonu.

Sullivan je bio zamjenik šefa Blinkenovog kabineta, a tu dužnost obavljao je i dok je državni sekretar bio John Kerry.

Sullivan posjeduje nenadmašnu širinu znanja o tome kako se formuliše i sprovodi politika nacionalne bezbjednosti, politika koju svakodnevno sprovodi u ime američkog naroda, naveo je Blinken u saopštenju State Departmenta 24. juna.

Blinken je dodao da je Sullivan sa njim učestvovao na sastancima sa šefovima država, ministrima spoljnih poslova i drugim svjetskim liderima dok su "obnavljali saveze i partnerstva SAD, suprotstavljali se agresiji Rusije na Ukrajinu, stabilizovali odnose sa Kinom i zalagali se za američke interese" kao i da je "radio na izgradnji trajnog mira, bezbjednosti i stabilnosti na Bliskom istoku".

Chollet koji se kao specijalni savjetnik u State Departmentu bavio i regionom Zapadnog Balkana saopštio je u julu prošle godine da prelazi na novu dužnost u Ministarstvu odbrane.

Blinken je danas saopštio da se "tokom protekle tri i po godine, oslanjao na mudre savjete i čvrstu ruku Dereka Cholleta koji je pomagao u rješavanju najtežih pitanja sa kojima se suočavaju SAD".

Tokom svog boravka u State Departmentu, preuzeo je neke od najtežih diplomatskih zadataka, od Balkana i Burme do Pakistana i Sjeverne Irske, a posljednjih devet mjeseci bio je ključan za oblikovanje našeg odgovora na krizu na Bliskom istoku, naveo je Blinken.

Dodao je da je "tužan što gubi Cholletta iz tima", ali da zna da će zemlja nastaviti da ima koristi od njegove službe u Pentagonu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG