Linkovi

Hamas odgovorio na sporazum o primirju, dok Blinken kaže da je dogovor je moguć


Američki državni sekretar Antonu Blinken na konferenciji za novinare u Dohi sa katarskim premijerom i šefom diplomatije šeikom Mohamedom bin Abdulrahman Al Tanijem (Foto: AP/Mark Schiefelbein, Pool)
Američki državni sekretar Antonu Blinken na konferenciji za novinare u Dohi sa katarskim premijerom i šefom diplomatije šeikom Mohamedom bin Abdulrahman Al Tanijem (Foto: AP/Mark Schiefelbein, Pool)

Palestinska ekstremistička grupa Hamas saopštila je u utorak da je odgovorila na predloženi sporazum o primirju u Gazi, dok su Sjedinjene Države ocijenile da je dogovor moguć.

Katar, koji je posredovao u utvrđivanju prijedloga koji je prošle nedjelje proslijeđen Hamasu i predviđa oslobađanja talaca u Gazi, nije saopštio kakav je odgovor ekstremističke organizacije, ali je napomenuo da je "optimističan".

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji je na novoj bliskoistočnoj turneji, rekao je da Washington razmatra odgovor Hamasa i da će on o tome razgovarati sa izraelskim zvaničnicima u srijedu.

"Ima još mnogo posla, ali i dalje vjerujemo da je sporazum moguć, i zaista ključan", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Dohi sa katarskim premijerom i šefom diplomatije šeikom Mohamedom bin Abdulrahman Al Tanijem.

Nakon što je Hamas u saopštenju naveo da je odgovorio na prijedlog o primirju, šeik Mohamed je rekao da je riječ o "pozitivnom odgovoru", ali nije izneo više detalja.

U Washingtonu, američki predsjednik Joe Biden rekao je da ima "određenih pomaka" da se obezbijedi oslobađanje talaca, dok je odgovor Hamasa opisao kao "malo pretjeran".

Egipat i Katar pokušavaju da posreduju u sporazumu između Izraela i Hamasa koji bi doveo do oslobađanja svih talaca u zamjenu za nekoliko sedmica dugu pauzu u izraelskim vojnim operacijama. Nacrte takvog dogovora razradili su šefovi obavještajnih službi iz SAD, Egipta, Katara i Izraela krajem prošlog mjeseca i predstavljeni su Hamasu.

Prema izvorima bliskim razgovorima, primirje bi trajalo najmanje 40 dana. Tokom tog perioda, ekstremisti bi oslobodili civile koje drže kao taoce. Uslijedile bi naredne faze, predaja vojnika i tijela preminulih talaca u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je u utorak da je od preostalih talaca u Gazi, 31 proglašeno mrtvim.

"Informisali smo 31 porodicu da su njihovi voljeni, koji su zarobljeni, više nisu među živima i da smo ih proglasili mrtvim", rekao je Hagari.

Izrael je ranije saopštio da je u Gazi i dalje 136 talaca.

Jedino primirje do sada, u novembru, trajalo je nedjelju dana. Hamas je tada oslobodio 110 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Zabrinutost zbog širenja vojne operacije

Blinkenova posjeta dešava se usred sve veće zabrinutosti u Egiptu zbog namera Izraela da proširi borbena dejstva u Gazi - na oblast koja se nalazi na samoj granici sa Egiptom, a u kojoj se nalazi veliki broj raseljenih Palestinaca.

Izraelski ministar odbrane rekao je da će ofanziva Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na kraju stići do grada Rafe, gdje je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze potražilo utočište.

Egipat je upozorio da bi izraelsko raspoređivanje duž granice ugrozilo mirovni sporazum koji su dvije zemlje potpisale prije više od četiri decenije. Postoji bojazan da bi širenje borbi u oblasti graničnog prelaza Rafa moglo da natjera palestinske civile preko granice, što je scenario za koji je Egipat još ranije rekao da je odlučan da spriječi.

Blinken je više puta rekao da Palestinci ne smiju biti prisiljeni da napuste Gazu.

Sastanak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i egipatskog predsjednika Abdel Fatah al Sisija u Kairu (Foto: AFP/Mark Schiefelbein/Pool)
Sastanak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i egipatskog predsjednika Abdel Fatah al Sisija u Kairu (Foto: AFP/Mark Schiefelbein/Pool)

Kao i na njegova prethodna četiri putovanja na Bliski istok od početka rata u Gazi, Blinkenov cilj je i sprečavanje širenja sukoba. Taj zadatak eksponencijalno je otežan pojačanim napadima ekstremista koje u regionu podržava Iran, kao i zbog sve oštrijih reakcija američke vojske u Iraku, Siriji, Jemenu i Crvenom moru.

Blinken se prethodno sastao u ponedjeljak sa prijestolonasljednikom Saudijske Arabije - princom Mohamedom bin Salmanom. Saudijski zvaničnici su rekli da je ta strana i dalje zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Izraelom u potencijalno historijskom dogovoru, ali samo ako postoji kredibilan plan za stvaranje palestinske države.

Američki državni sekretar je "naglasio važnost rješavanja humanitarnih potreba u Gazi i sprečavanja daljeg širenja sukoba", a on i prijestolonasljednik su razgovarali o "važnosti izgradnje integrisanije i prosperitetnije regije", navedeno je u saopštenju State Departmenta.

Ali, čini se da je svaki dogovor tog tipa dalekoj jer rat u Gazi i dalje besni.

Broj poginulih Palestinaca dostigao je 27.585, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, organizacija koju EU, SAD i Velika Britanija smatraju za terorističku.

Humanitarni posmatrači UN-a rekli su u utorak da izraelska naređenja za vakuaciju sada pokrivaju dvije trećine teritorije Gaze, tjerajući hiljade ljudi svakog dana ka graničnim oblastima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG