Linkovi

Blinken: Dodik potkopava Daytonski mirovni sporazum; Escobar: Ekonomski kolaps BiH izgledniji od rata


Službeni glasnik Republike Srpske (RS) objavio je ukaz predsjednika RS Milorada Dodika, Banja Luka, 09.07.2023.
Službeni glasnik Republike Srpske (RS) objavio je ukaz predsjednika RS Milorada Dodika, Banja Luka, 09.07.2023.

Na pokušaj predsjednika BH entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da oduzme ovlaštenja Uredu Visokog predstavnika na teritoriji tog entiteta reagirao je i američki državni sekretar Antony Blinken.

"Potpisivanjem zakona predsjednika Republike Srpske Dodika kojim se odbijaju ovlaštenja visokog predstavnika krši se ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum. SAD podržavaju OHR, BiH i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", objavljeno je na Blinkenovom twitter nalogu.

Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, potpisao je 7. jula sporni zakon o visokom predstavniku.

Radi se o zakonskim izmjenama kojima se odluke visokog predstavnika više ne objavljuju u tom entitetu.

Iz ambasade SAD saopšteno je da se radi o napadu na Ustav, Daytonski sporazum i državu.

Dodik je to uradio uprkos tome što je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak.

Ovaj zakon je usvojila Narodna skupština RS u drugoj polovini juna. Pored ovog zakona entitetski parlament je usvojio i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Escobar: Ekonomski kolaps BiH izgledniji od rata

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar govorio je o Bosni i Hercegovini prilikom posjete susjednoj Hrvatskoj.

On je rekao da ga u BiH "više zabrinjava" mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa od rata, dodajući da je to "puno realnija opcija.

Specijalni izaslanik Gabriel Escobar
Specijalni izaslanik Gabriel Escobar

Escobar je upozorio da u prilog tome ide što BiH ima "daleko najgori ekonomski rast u regiji", najgora je po indeksu korupcije u regiji u 2022. godini, da svake godine gubi jedan posto svog stanovništva, uglavnom mladih ljudi.

Američki izaslanik je rekao da se politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma "trebaju očuvati i zaštititi", ali je uvjeren da mlade manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

"Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele da žive u multietničkom društvu, odlaze jer ne mogu da pronađu posao bez korumpiranih veza", smatra Escobar.

Američki izaslanik je dodao da je ekonomija Republike Srpske "u jako, jako lošem stanju" i da se lider bosanskih Srba Milorad Dodik "više ne smatra korisnim po pitanju ekonomskog upravljanja".

Escobar je rekao da će Sjedinjene Države zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i centralne institucije od Dodikovih napada.

Uz to će biti spremne "reagovati vrlo snažno" pravnim sredstvima poput sankcija ako se ispostavi da Dodikova najava referenduma o statusu Republike Srpske nije samo još jedna prazna prijetnja.

"Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obaveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za otcjepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bit ćemo spremni reagovati pravnim sredstvima", naglasio je američki diplomata.

Escobar je ponovio da Sjedinjene Države podržavaju put BiH prema Evropskoj uniji koji, između ostalog, usporava ruski uticaj.

"Dodik hvali (ruskog predsjednika Vladimira) Putina više nego što to čini (bjeloruski predsjednik Aleksandar) Lukašenko", rekao je američki izaslanik, koji smatra to "zabrinjavajućim trendom".

Rekao je da ne vidi ništa pozitivno u Dodikovim odnosima s Moskvom i priznaje da su odnosi Srbije i Rusije puno komplikovaniji.

* Neke informacije u članku stigle su od Radija Slobodna Evropa

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG