Linkovi

Blinken apelovao na Senat da potvrdi kandidate za ambasadore


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken apelovao je u utorak na Senat SAD da ubrza potvrđivanje kandidata predsjednika Joea Bidena za mjesta ambasadora, rekavši da to što je samo dio ključnih izaslanika na terenu otežava napore za suočavanje sa spoljnopolitičkim izazovima.

„Ovo je veliki problem“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Jakarti, prvoj stanici na putovanju u jugoistočnu Aziju.

Od prošle nedelje, samo 16% ambasadora Bidenove administracije je potvrđeno, rekao je on, u poređenju sa 70% -90% u posljednje tri administracije.

„I praktično u svakom izazovu koji imamo, uključujući suočavanje sa Rusijom, sa Kinom, sa nedržavnim faktorima, ometa nas činjenica da nemamo svoj puni tim za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku na terenu“, rekao je Blinken, prenosi Reuters.

On je dodao da je u ponedeljak uveče razgovarao o ovom problemu sa liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom.

„Zbog naše nacionalne bezbjednosti, Senat mora da djeluje“, poručio je Blinken.

Republikanski senatori Ted Cruz i Marco Rubio blokirali su izbor Bidenovih ambasadora. Potvrda Nicholasa Burnsa, Bidenovog kandidata za ambasadora SAD u Pekingu, jedna je od ključnih funkcija koja je na čekanju.

XS
SM
MD
LG