Linkovi

Američki državni sekretar u posjeti Albaniji


Američki državni sekretar Anthony Blinken iskrcava se po dolasku na Međunarodni aerodrom u Tirani, 15. februara 2024. u sklopu svoje posjete Albaniji.
Američki državni sekretar Anthony Blinken iskrcava se po dolasku na Međunarodni aerodrom u Tirani, 15. februara 2024. u sklopu svoje posjete Albaniji.

Američki državni sekretar Antony Blinken započeo je danas svoju prvu posjetu Tirani, šestu posjetu šefa američke diplomatije u Albaniji od pada komunističkog režima.

Njegov avion je sletio na pistu aerodroma "Majka Tereza" u 11:11. Primio ga je ministar vanjskih poslova Igli Hasani, koji je odmah potom u objavi na društvenoj mreži X napisao da je "sretan što može poželjeti dobrodošlicu državnom sekretaru SAD-a Antonyju Blinkenu u njegovoj prvoj službenoj posjeti Albaniji", ističući da partnerstvo i bliska saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama, strateškim partnerom Albanije.

Tirana, 14. februar 2024.
Tirana, 14. februar 2024.

Očekuje se da će sekretar Blinken ostati u Tirani oko 8 sati, do večeri.

Zvanično, do sada su planirani njegovi susreti sa predsjednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom, sa kojima će imati i istup za medije.

Gospodin Blinken će se takođe sastati sa grupom od oko 100 mladih ljudi koji su studirali u programima koje nude Sjedinjene Američke Države kao što su Fulbright i International Leadership Visitor Program, IVLP.

On će također imati sastanak sa avganistanskim podnosiocima zahtjeva za specijalne imigrantske vize koji su se sklonili u Albaniju nakon što su pobjegli iz Afganistana nakon što su ga preuzeli talibani u ljeto 2021. Od skoro 2.500 Afganistanaca koji su stigli u Albaniju, trenutno je samo mala grupa od nešto više od U zemlji je još 100 ljudi.

Američka ambasada je također najavila da će dio sastanaka sekretara Blinkena biti sa čelnicima pravosudnih institucija.

Ovo je prva posjeta Antony Blinkena Albaniji i šesta posjeta američkog državnog sekretara.

Blinkenova posjeta Albaniji dio je dvodnevnog putovanja. Nakon Albanije, prisustvovaće Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, zajedno sa američkom potpredsjednicom Kamalom Harris, koja će održati uvodni govor.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG