Linkovi

Bivšem vođi "Ponosnih momaka" 17 godina zatvora zbog napada na Capitol


ARHIVA - Joseph Biggs (desno) i pripadnici "Ponosnih momaka" šetaju ka Capitolu u Washingtonu 6. januara 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Joseph Biggs (desno) i pripadnici "Ponosnih momaka" šetaju ka Capitolu u Washingtonu 6. januara 2021. (Foto: AP)

Bivši organizator ekstremističke grupe Ponosni momci (Proud Boys) osuđen je na 17 godina zatvora jer je predvodio napad na američki Capitol kako bi spriječio miran prenos vlasti poslije pobjede Joea Bidena nad Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 2020.

Kazna za Josepha Biggsa druga je najduža među stotinama krivičnih slučajeva koji su pokrenuti poslije nereda na Capitolu 2021. godine. Stewart Rhodes, osnivač esktremističke organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), osuđen je prethodno na 18 godina zatvora.

Federalni tužioci su tražili 33 godine zatvora za Biggsa, koji je pomogao da desetine članova i saradnika Ponosnih momaka krenu u marš na KCapitol 6. januara 2021.

Biggs i drugi članovi Ponosnih momaka pridružili su se masi koja je probila policijske kordone i primorala članove Kongresa da pobjegnu, ometajući zajedničku sjednicu na kojem je trebalo da bude potvrđena izborna pobjeda Bidena, demokratskog kandidata.

Američki okružni sudija Timothy Kelly rekao je da je napadom 6. januara pogažen "važan američki običaj" – potvrda rezultata glasanja.

"Taj dan je prekinuo našu tradiciju mirnog prenosa vlasti, što je među najdragocenijim stvarima koje smo imali kao Amerikanci", rekao je sudija, ističući da je koristio prošlo vrijeme u svjetlu toga kako je 6. januar uticao na proces.

Biggs je priznao sudiji da je "zabrljao taj dan", ali je rekao da ga je "zavela gomila" Trumpovih pristalica ispred Capitola i naglasio da nije nasilna osoba ili "terorista".

"Radoznalost je prevladala a i sa tim ću morati da živim do kraja života", rekao je, tvrdeći da nema "mržnju u srcu" i da ne želi da povrijedi ljude.

Tužioci su, međutim, branili vlastiti zahtjev za kaznu od 33 godine iza rešetaka za Biggsa, rekavši da je opravdana jer su on i drugi Ponosni momci počinili "jedan od najtežih zločina koje će ovaj sud razmatrati", gurnuvši Vladu SAD "na ivicu ustavne krize".

"Postoji razlog zašto ćemo svi zajedno da strepimo dok se približavamo budućim izborima", rekao je tužilac Jason McCullough. "Nikada nismo razmišljali o tome pre 6. januara."

Sudija koji je osudio Biggsa također će odvojeno kazniti još četvoricu članova "Ponosnih momaka" koje je porota proglasila krivim u maju poslije četvoromjesečnog suđenja u Washingtonu.

Taj process je razotkrio lažne tvrdnje krajnje desničarskih ekstremista i republikanca Trumpa o navodnoj krađi predsjedničkih izbora 2020.

Enrique Tarrio, stanovnik Miamija koji je bio nacionalni predsjednik i najistaknutiji vođa Ponosnih momaka, trebalo bi da bude osuđen sljedeće nedjelje.

Tarrio nije bio u Washingtonu 6. januara. Uhapšen je dva dana prije nereda na Capitolu pod optužbom da je oštetio transparent na kojem je pisalo Black Lives Matter tokom ranijeg mitinga u glavnom gradu SAD, a potom je postupio po nalogu sudije i napustio prijestolnicu.

Biggs, iz Ormond Beacha na Floridi, bio je samoproglašen organizatora Ponosnih momaka. Služio je u vojsci SAD osam godina prije nego što je otpušten 2013. iz zdravstvenih razloga.

Biggs je kasnije radio kao dopisnik sajta Infowar, koju je uređivao istaknuti pristalica teorija zavjere, Aleks Jones.

Više od 1.100 ljudi optuženo je za savezne zločine u vezi sa neredima na Capitolu. Više od 600 njih je osuđeno.

XS
SM
MD
LG