Linkovi

Bivši visoki američki zvaničnik priznao da je planirao pokušaje državnih udara u stranim zemljama


John Bolton
John Bolton

John Bolton, bivši američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je u utorak da je pomagao u planiranju pokušaja državnih udara u stranim zemljama.

Bolton je to rekao za CNN dan nakon saslušanja u američkom Kongresu vezanom za upad na američki Capitol 6. januara 2021. Zastupnici komisije optužili su u utorak bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je podsticao nasilje u posljednjem pokušaju da ostane na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine.

Međutim, u razgovoru s voditeljem CNN-a Jakeom Tapperom, Bolton je sugerisao da Trump nije bio dovoljno kompetentan da izvede "pažljivo planirani državni udar", kasnije je dodao: "Kao neko ko je pomogao u planiranju državnih udara - ne ovdje, ali znate [ na] drugim mestima — znam da je potrebno mnogo rada. I to nije ono što je on [Trump] radio."

Tapper je upitao Boltona na koje pokušaje misli.

"Neću ulaziti u detalje", rekao je Bolton prije nego što je spomenuo Venecuelu. "Ispostavilo se da to nije bilo uspješno. Nije da smo mi imali toliko posla s tim, već sam vidio šta je potrebno opoziciji u pokušaju da svrgne nezakonito izabranog predsjednika, i nisu uspjeli", rekao je on.

Godine 2019. Bolton je kao savjetnik za nacionalnu sigurnost javno podržao poziv venecuelanskog opozicionog lidera Juana Guaida vojsci da podrži njegove napore da svrgne socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman. Na kraju je Maduro ostao na vlasti.

"Osjećam kao da ima drugih stvari koje mi ne govorite [pored Venecuele]", rekao je voditelj CNN-a, na šta je Bolton odgovorio: "Siguran sam da ima".

Mnogi stručnjaci za vanjsku politiku godinama kritiziraju istoriju intervencija Washingtona u drugim zemljama, od uloge u svrgavanju nekadašnjeg iranskog nacionalističkog premijera Mohammada Mosaddegha 1953. godine i rata u Vijetnamu, do invazija na Irak i Afganistan u ovom stoljeću.

Ali vrlo je neobično da američki zvaničnici otvoreno priznaju svoju ulogu u izazivanju nemira u stranim zemljama.

"John Bolton, koji je bio na najvišim pozicijama u američkoj vladi, uključujući ambasadora UN-a, uzgred se hvali kako je pomogao u planiranju državnih udara u drugim zemljama", napisao je Dickens Olewe, novinar BBC-ja iz Kenije, na Twitteru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG