Linkovi

Bivši agent FBI tražio 500.000 dolara od državljana BiH za sastanak sa zvaničnicima SAD u UN


Bivši FBI agent Charles McGonigal 
Bivši FBI agent Charles McGonigal 

U optužnici protiv bivšeg agenta FBI podignutoj u Sjedinjenim Državama se, između ostalog, stoji da je tražio 500.000 dolara od dvojice državljana BiH kako bi ugovorio sastanak sa visoko pozicioniranim američkim zvaničnicima u Ujedinjenim nacijama.

Optužbe protiv bivšeg zvaničnika Charlesa F. McGonigala, koji je od 2016. do 2018. bio šef kontraobavještajne službe terenskog ureda FBI-a u New Yorku i uhapšen u subotu, sadržane su u dvije odvojene optužnice koje su u ponedjeljak objavljene u New Yorku i Washingtonu.

Optuženi Charles F- McGonigal je bio odgovoran za nadgledanje kontraobavještajnih i pitanja nacionalne sigurnosti, uključujući i evropske zemlje poput Albanije i BiH.

Penzionisani visoki zvaničnik FBI-a uhapšen je pod optužbom da je tajno uzeo stotine hiljada dolara od bivšeg albanskog špijuna i vlasnika firme u Sjedinjenim Državama, koji je u optužnici označen kao osoba A.

Agent FBI je optužen i da je prekršio sankcije SAD-a tako što je tajno radio za ruskog oligarha povezanog s Kremljom kojeg je svojevremeno istraživao.

Veze sa osobama iz BiH

U optužnici protiv bivšeg agenta McGonigala se spominje komunikacija sa jednim zvaničnikom i jednim bizinismenom iz BiH i traženje 500.000 dolara radi ugovaranja sastanka sa visokim američkim zvaničnicima u Ujedinjenim nacijama.

Dio optužnice koji uključuje državljane BiH se nalazi u šemi u sklopu tačke 1 optužnice u kojoj se opisuju veze osobe A i agenta FBI.

Za zvaničnika iz BiH označenog kao osoba C se navodi da je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH i ministar odbrane.

Za biznismena koji je označen kao osoba D se navodi da je bio osnivač i generalni direktor farmaceutske kompanije sa sjedištem u BiH.

Portal Istraga navodi da bi opis mogao odgovarati sadašnjem ministru sigurnosti Selmi Cikotić i vlasniku kompanije ZADA Davudu Zahiragiću koji je preminuo prije dvije godine.

McGonigal, prema optužnici, sastao se sa osobama C i D u Njemačkoj 27. aprila 2018. godine. Osobe iz BiH su od njega zatražile sastanak sa američkim ambasadorom u Ujedinjenim nacijama ili drugim visokim zvaničnikom Sjedinjenih Država radi političke podrške koja bi imala uticaj u BiH, stoji u optužnici.

Potom je 8. maja McGonigal komunicirao sa FBI vezom u Ujedinjenim nacijama i zatražio pomoć u organizovanju sastanka, stoji u optužnici.

Prema optužnici, bivši agent FBI je predložio da farmaceutska kompanija u vlasništvu osobe D na račun firme u vlasništvu osobe A uplati 500.000 dolara radi organizacije sastanka.

Prema optužnici, McGonigal je 13. augusta 2018. godine prisustvovao sastanku na kojem je pružio informacije visokom zvaničniku Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama o zahtjevu državljana BiH.

U optužnici se ne navodi da li je došlo do sastanka i da li je novac isplaćen.

Selmo Cikotić je bio ministar odbrane od aprila 2007. do februara 2012. godine, a od početka 2016. do oktobra 2018. angažovan je kao savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Glas Amerike je zatražio komentar od Cikotića, koji je u odgovoru kratko napisao: „Ne vidim svrhu da ja to komentarišem. Hvala za pozive i interes.”

Cikotić je također bio vojni ataše BiH u Sjedinjenim Državama od 1994. do 1997. godine.

Uplate od osobe A

Bivši agent FBI Charles McGonigal je optužen da je primio najmanje 225.000 dolara u gotovini od osobe A, odnosno bivšeg uposlenika albanske obavještajne službe u zamjenu za promoviranje njegovih poslovnih interesa, ne otkrivajući svoj odnos Birou.

U optužnici se navodi da je McGonigal primio tri odvojene gotovinske isplate od ovog albanskog agenta i biznismena 2017. godine nakon što su njih dvojica otputovali u Albaniju, gdje se McGonigal sastao s premijerom zemlje i pozvao ga „da bude oprezan kada je u pitanju dodjela dozvola za bušenje naftnih polja u Albaniji ruskim firmama”. Bivši špijun je imao finansijski interes u toj odluci.

Bivši albanski agent kasnije je služio kao povjerljivi izvor FBI-a u krivičnoj istrazi američkog državljanina koji je lobirao za albansku stranku.

Optužnica za kršenje američkih sankcija

U odvojenoj optužnici tužioci navode da je bivši agent FBI pomagao ruskom oligarhu Olegu Deripaski čime je prekršio američke sankcije.

Prema optužnici, McGonigal i Sergej Šestakov, bivši ruski diplomata i saradnik oligarha Olega Deripaske, vodili istragu protiv rivalskog ruskog oligarha u zamjenu za primanje tajnih uplata od Deripaske.

McGonigal, koji je nadzirao istrage o ruskim oligarsima - uključujući i Deripasku - prije nego što se penzionisao 2018. godine, navodno je radio na tome da se ukinu sankcije ruskom milijarderu 2019. godine, a od njega je uzimao i novac 2021. godine da istraži drugog oligarha.

Neke informacije u izvještaju dolaze od AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG