Linkovi

Biti Amerikanac ili Cigan - dilema američkih Roma


Alex Eli pleše sa zaručnicom za koju je njegova obitelj platila 10 tisuća dolara
Alex Eli pleše sa zaručnicom za koju je njegova obitelj platila 10 tisuća dolara

John Eli: "Netko mi je jednom rekao da možemo ostati Cigani, ali da budemo američki Cigani. Da možemo biti i jedno i drugo. Međutim, ako izgubimo našu kulturu i tradiciju, onda mi više nismo Cigani. Jer one su jedino što nas drži skupa."

Osmog travnja je Svjetski dan Roma. U trećem od priloga iz serije o američkim Romima danas govorimo o onima koji se nastoje integrirati u američko društvo, ali i zadržati neke aspekte vlastitog načina života.

Imidž koji Romi imaju u Americi ili je temeljen na holivudskim filmovima - gdje Romi pjevaju i plešu – ili je pak ukorijenjen u predrasudama o Romima kao sitnim kriminalcima, džeparima i prevarantima.

Ništa od toga ne vidimo u domu obitelji Eli, u kojoj se upravo proslavljaju zaruke mlađeg sina, Alexa. No, do zaruka je došlo tek nakon što su obje obitelji ugovorile cijenu nove snahe.

"Morali smo dogovoriti koliko košta njegova kćer. Neću lagati, prilično je skupa. Mogli smo za taj novac dati polog za novu kuću. No, koliko košta da košta. Nakon što je cijena bila dogovorena, moj otac i moj budući punac nazdravili su jedan drugom i popili piće" - priča Alex Eli.

On kaže da jedva čeka da se oženi i počne nov život. No, on ima i druge planove. Prvi je u svojoj obitelji s gimnazijskom diplomom. Kaže da je shvatio koliko je škola važna kada je u osmom osnovne dobio nagradu zbog dobrih ocjena.

Alexov otac je George Eli, autor dokumentarca o američkim Romima. On kaže da je ostavio Alexa u školi bez obzira na tradicionalno vjerovanje njegova naroda da je najbolje da se Romi drže zasebno podalje od većinskog stanovništva. "Takva je naša tradicija, već tisuću godina. U davna vremena, to je bio način da preživimo kao narod. To je bio i rezultat represije nad nama. Ta represija je stvorila i takvu tradiciju" - kaže George Eli.

Ian Hancock, profesor na Sveučilištu Texas, došao je u Ameriku iz Engleske, 1972. godine. On kao Rom kaže da je u Americi vrlo teško držati se zasebno, ali da je to mnogim Romima i danas vrlo važno: "Stariji misle da ako ste jako obrazovani, da vaš romski identitet slabi. Da je to čak loše za vašu dušu. Zbog toga, preveliki kontakt s vanjskim svijetom za neke Rome znači i gubitak veza s vlastitim narodom."

Ujak Alexa Elija, John, misli upravo to: "Netko mi je jednom rekao da možemo ostati Cigani, ali da budemo američki Cigani. Da možemo biti i jedno i drugo. Međutim, ako izgubimo našu kulturu i tradiciju, onda mi više nismo Cigani. Jer one su jedino što nas drži skupa."

John je školu napustio u osmom razredu osnovne – kada mu je otac rekao da je vrijeme da se oženi. Bez obzira na to, on kaže da je važno da mladi danas idu u školu.

'Zlatna sredina' kada je u pitanju integracija u američko društvo postignuta je na zarukama Alexa Elija. Plesalo se i na američku pop-glazbu ali su se pjevale romske pjesme. Dogovorena je cijena za mladenku. "Cijena je bila užasno visoka. 12700 dolara. Platili smo im to, nakon čega je njezina obitelj nama vratila 2700 dolara, tako da je konačna cijena 10 tisuća. To je dobra cijena. Sada je došao čas da se zabavljamo" - rekao nam je Alex Eli.

No, za zabavu Alex nema baš puno vremena. U ponedjeljak ga već čeka škola.

XS
SM
MD
LG